Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Albánia - Két tenger festői országa
Novipazári Szandzsák, Adriai-tenger, Jón-tenger, Szkopje
 
227.000 Ft
/ fő
2020. szeptember 20 - 28.
 
Utazás:

50 fős luxus kategóriájú autóbusszal

Elhelyezés:

4**** és 3***-os szállodák 2 ágyas szobáiban 

Ellátás:

Reggeli és vacsora

Utazás:

50 fős luxus kategóriájú autóbusszal

Elhelyezés:

4**** és 3***-os szállodák 2 ágyas szobáiban 

Ellátás:

Reggeli és vacsora

Miért ez az út?

1. Albánia a drámai szépségű tájakkal, néprajzi sokféleséggel, rendkívül gazdag históriával – s megannyi egyedi, védett műemlék negyeddel.

2. Két tengerparti szállásról járjuk be a fővárost, az UNESCO világörökségi helyszíneket (Berat, Butrint) – sokat strandolva az Adria- és a Jón-tenger türkizkék, lágyan nyárvégi vizeiben.

 

Részletes program

1. nap: A Novi Pazári Szandzsák históriája

Indulás reggel 6:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza térről, a Corvin előtti parkolóból. Utazás az M5 autópályán Szegedig, majd a határ átlépése után Belgrád irányába az E75 pályán. Útközben vázlatos ismertető a XV. századi, al-dunai magyar határvédelmi rendszerről és a Nándorfehérvári diadalról (1456).  A Hogyan alakult ki a Novi Pazari Szandzsák?  kérdés áttekintése, szemelvényekkel „Európa beteg embere” az Oszmán – Birodalom XIX. századi eseményeiből. Vázlatos ismertető Novi Pazar (törökül Yeni Pazar, vagyis Új Bazár) néhai- és mai muszlim kultúrájáról, a muhajir menekültekről, s a mai török kapcsolatokról. Koraesti érkezés Novi Pazarba. Vacsora után Gróf Andrássy Gyula, a Berlin Kongresszus (1878) és a néhai osztrák-magyar Novi Pazar (1878 – 1908) idők fakultatív méltatása – egy-két pohár fehér bor mellett…

Éj Novi Pazarban

2. nap: Montenegrón át Durazzo (Durrës) partjaira

Reggeli után városnézés Novi Pazar kicsiny, megmaradt „török negyedében”. Átlépés a néhai szandzsák (Yeni Pazar sancaği) montenegrói vidékeire. Rövid szünetek a legszebb magashegységi panorámáknál, szemelvényekkel Crna Gora (Montenegro), a „Fekete-hegyek” országa múltjából és természeti szépségeiből. (A határátlépések időtartamától függően rövid városnézési lehetőség Shkodërben – magyarul Szkutariban. Figyelem! Ez a program csak a gyors szerb – montenegroi és montenegroi – albán határátkelések esetén valósítható meg.)  Rövid felkészítés a buszon Albánia festői tájairól, s az előttünk álló csodaszép látnivalókról. Néhány szó Durrës (Durazzo) az Adriai-tenger egyik legrégebbi kikötője múltjáról – jelenéről. Durazzo 449. óta érseki székhely. Alapítói görög gyarmatosítók voltak a Kr. e. VII. században. Epidamnosz néven az antik görög világ egyik legjelentősebb kikötője volt. Dyrrachium az ókori római időkben, a Konstantinápolyba vivő Via Egnatia út nyugati kezdőpontja. Több mint 400 éven át török uralom alatt állt – s 1913-tól 7 éven át ez volt Albánia fővárosa. Ma fejlett kikötő és nyaraló központ, „Brindisi és Bari másik partja.” (Kétféle fiatal lakossággal: 1. aki már talált munkát Olaszországban; 2. aki most keresi…) Esti bejelentkezés hotelünkbe. Séta lehetőség az Adria partján.

Éj Durrësben

3. nap: Pihenő az Adrián

Kései reggeli után egész napos strandolás, pihenés az Adria partján.

Éj Durrësben

4. nap: Pihenő az Adrián vagy Tiranában Apponyi Géraldine királyné és I. Zogu király nyomán

Kései reggeli után egész napos strandolás, pihenés az Adria partján. Fakultatív kirándulás lehetőség a fővárosba, Tiranába, az idegenvezető és helyi albán házigazdánk vezetésével: Városnézés a gyorsan modernizálódó, folyamatos átépítés alatt álló nagyvárosban: Sheshi Szkanderbég főtér – Ethem bég mecset – Óratorony. Látogatás a Nemzeti Történeti Múzeumban, majd városnézésünk folytatása: Régészeti  Múzeum (kívülről) – Parlament – Nemzeti könyvtár és a néhai „Olasz negyed”. A kirándulás során két korszak eseményeit ismerhetjük meg részletesebben – két meghatározó személy életén keresztül. 1.Szkander bég (1405-1468), a II. Murad szultánnal szembeforduló albán kormányzó élete és kora. 2.I. Zogu III. Szkander bég király (1895-1961) élete és kora – az olasz befolyás akkori – és mai jegyei. Néhány szó Apponyi Géraldine királyné (1915–2002), “Magyarország Fehér Rózsája” életéről. Délutáni visszaérkezés a hotelbe. (Minimum létszám: 30 fő. Részvételi díj: 20,-EUR/fő, belépődíjjal a Nemzeti Történeti Múzeumba)

Éj Durrësben

5. nap: Az UNESCO világörökségi Berat és a szépséges Albán-Riviéra

Reggeli után elutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Berat városába. A cseresznye és olajligetekből kiemelkedő, 3 óvárosi negyedből álló „élő skanzen” az ország legszebb műemléképületeinek otthona. 24 tornyos bizánci-oszmán erődromjáról nagyszerű kilátás nyílik az óváros(ok)ra. Séta a Mangalemben, a néhai török negyedben: Szultán mecset – Ólom mecset – Agglegény mecset. Séta és szabadidő a Gorica és Kalase negyedekben: Felkapaszkodás várfalakon belüli Kalase negyed zegzugos utcáiba. A Szent Tódor kapu, a Szetháromság-templom és a Szent Mihály kápolna fényképezése. Délutáni továbbutazás a Jón-tenger partvidékére, az Albán-Riviérára. Menet közben kísérlet a Riviéra, népszerű nevén csak Bregu különleges látnivalóinak felsorolására. Megérkezés Sarandë-be, „az Albán-Riviéra fővárosába” este.

Éj Sarandëben

6. nap: Pihenő a Jón-tengeren

Kései reggeli után egész napos strandolás, pihenés a Jón-tenger partján. Fakultatív kirándulási lehetőség az UNESCO világörökségi Butrintba. A Kr.e. XII. században attikai és korinthoszi görög telepesek által város a Magna Graecia (Szicília) felé irányuló hajóforgalom egyik legfontosabb csomópontjává vált. A római időkben Buthrotum néven virágzó kikötőként élt tovább – majd Velencei Köztársaság iskiemelt stratégiai helyszínként kezelte. Az ásatási területen így egymás „hegyén-hátán” tekinthetőek meg az ókori görög, római, bizánci, velencei és oszmán kori műemlékek. Visszaérkezés a hotelbe a koraesti órákban. (Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. Részvételi díj: 20,-EUR/fő +csónak költség)        

Éj Sarandëben

7. nap: Pihenő a Jón-tengeren

Kései reggeli után egész napos strandolás, pihenés a Jón-tenger partján. Fakultatív kirándulási lehetőség a Llogara-hágóhoz (1.027 m) az idegen-vezető részvételével: Az egész napos utazás tengerparti állomásai: 1. Porto Palermo szigetre épült velencei erődje; 2. Llogara Nemzeti Park fenyvesei; 3. Himarë strandja (kiépített); 4.Gjipe kanyon és Gjipe partszakasz (kiépítetlen). (Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. Részvételi díj: 18,-EUR/fő)  Koraesti visszaérkezés a hotelbe.

Éj Sarandëben

8. nap: A kicsiny Észak-Macedón Köztársaság

Korai reggeli – majd hazautazásunk megkezdése a Himarë  - Vlorë – Ohrid – Szkopje útvonalon, 2-3 óránkénti rövid pihenőkkel, egy határátlépéssel. Utazás közben ismertető az Észak-Macedón Köztársaság természeti viszonyairól, az ősi falvak, ortodox kolostorok és a legjobb szőlők kicsiny államáról – illetve arról, hogy Görögország miért nem ismerte / ismeri el máig sem az országocska nevét. Miért nincs köze a mai államocskának az ókori Makedóniához, illetve Nagy Sándorhoz és a makedón uralkodókhoz? – a kérdés körbejárása...Esti érkezés Szkopjébe.

Éj Szkopjében

 9. nap: Pannónia hazavár

Reggeli után fővárosnézés, helyi házigazdánk irányításával: Daud Pasa fürdője – Musztafa Pasa komplexum – Óratorony – Kőhíd – Terézanya emlékmű és Alexandrosz emlékműve. II. Philipposz és I. Jusztiniánusz császár szobra. Rövid szabadidő és vásárlás a Török bazárban, majd hazaindulás. Utazás autópályán rövid megállókkal. A magyarországi szakaszon utazás az M5 autópályán. Budapestre érkezés az éjszakai órákban.  

A programok és a szálloda változtatásának a jogát irodánk fenntartja! 

 

Fakultatív programok

Fakultatív kirándulások és belépők (Min. 30 fő résztvevő esetén)

- Fakultatív kirándulás a fővárosba, Tiranába kb: 20 EUR/fő, belépődíjjal a Nemzeti Történeti Múzeumba.

- Fakultatív kirándulás az UNESCO világörökségi Butrintba kb: 20 EUR/fő +csónak költség

- Fakultatív kirándulás a Llogara-hágóhoz kb: 18 EUR/fő 

  A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt.  

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2020.09.20. - 2020.09.28.
9 nap / 8 éj
227 000 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • a részvételi díjat autóbuszos utazással
 • szállást 4**** és 3***-os szállodák 2 ágyas szobáiban – Albániában 4**** elhelyezéssel
 • félpanziós ellátást (reggeli és  vacsora, italok nélkül)
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • Fakultatív kirándulások és belépők árait  (Min. 30 fő résztvevő esetén)
  kb: 58 EUR/fő
 • az útlemondási biztosítást
  1,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • BBP biztosítás
 • egyágyas felár
  59 500 Ft
 • Helyben fizetendő  belépők   kb: 23 EUR/fő
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Balogh Orsolya
+36 (1) 301 4991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert 

gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

5 nap / 4 éj
2020.06.13. - 06.17.
Összesen 12 időpontban

163.587 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2020.08.29. - 09.05.


274.550 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
tetszőleges időpont


67.000 Ft/főtől
bezárás
# EZERNYI ÉLMÉNY
ELŐLEG ÉS KOCKÁZAT NÉLKÜL
EXTRA KEDVEZMÉNNYEL


Az utóbbi időszak eseményei miatt megértjük,
hogy nehezebb a jövőt tervezni,
különösen, ha utazásról van szó.
Sokan szeretnének utazni,
ezért ebben a gyorsan változó világban megkönnyítjük a döntésüket.

Érezzék magukat biztonságban és jelentkezzenek őszi utazásainkra kockázatmentesen
igény esetén most előleg befizetése nélkül foglalhatják le
saját szervezésű csoportos körútjainkat,
ráadásul most extra kedvezményt adunk.

A kedvezmény mértéke
az alapárból (repülőjegy nélküli részvételi díj) 5%,
törzsutasok esetén: 7%

A kedvezmény más kedvezménnyel nem összevonható,
július 31-ig történő foglalásokra érvényes.

Az ajánlat csak a 2020. június 1. után beérkezett új foglalásokra érvényes, visszavonásig.

Utazási időszak: 2020. szeptember 1 - december 15. között

További részletek