Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Észak-Görögország és Albánia
autóbuszos körutazás pihenéssel az Albán-Riviérán
 
378.000 Ft
/fő reggelivel
2020. augusztus 10-23.
 
Utazás:

autóbusszal

Elhelyezés:

helyi 3* és 4* -os szállodák,kétágyas szobáiban

Ellátás:

reggeli

Utazás:

autóbusszal

Elhelyezés:

helyi 3* és 4* -os szállodák,kétágyas szobáiban

Ellátás:

reggeli

Miért ez az út?

1. Észak-Görögország (Makedónia, Thesszália és Epirusz) szinte ismeretlentájaira, s ha lehet ilyet…, még ismeretlenebb, a közelmúltig csak nagyon nehezen megközelíthető magashegységeibe vezet utazásunk. Zeusz lakhelye, a felhőkbe takaródzó Olümposz, az UNESCO világörökségi Meteorák irdatlan sziklái és “Görögország gerince”, a Píndosz-hegység égig nyújtózkodó vonulataiba és erdőibe.

2. Madártávlatból csodálhatjuk a Víkosz-kanyon ezerméteres mélységeit, a végtelen csend élvezetével Görögország legmagasabban lévő hegyi falvaiban.

3. Strandolással és pihenéssel “mindkét tengeren” (Égei-tenger és Jón-tenger) – persze megmártózással az egyedi értékű régészeti leletek és UNESCO világörökségi kincsek világában (Vergina, Butrint, Gjirokastra) is.

 

Részletes program

1. nap: Utazás Szkopjéba; Makedóniától – Macedóniáig

Indulás reggel 6:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza tér buszparkolójából. További felszállási lehetőségek az M5 autópálya érintett benzinkútjainál. A határ átlépése után haladás az Újvidék - Belgrád – Nis útvonalon, autópályán, 2-3 óránkénti rövid pihenőkkel. Menet közben vázlatos ismertetés a 25.000 km2 nagyságú, 1991-ben függetlenné vált hegyvidéki ország, a modern Macedón Köztársaság természetföldrajzáról, nagyszerű turisztikai adottságairól. Betekintés a köztársaság múltjába, különös tekintettel a középkori bolgár, majd a több-száz évig tartó oszmán időkre. Mi a különbség Makedónia és Macedónia között?  - a jól ismert, Görögországgal fennálló vita és a különböző értelmezések ismertetése a buszon. Rövid szemelvények Szkopje (török nevén Üsküp), az ország fővárosának múltjából. Esti megérkezés Szkopjébe, közös vacsora, majd fakultatív esti szabadprogram.     

Éj Szkopjéban

2. nap: Szkopjei emlékek; II. Philipposz dícsérete

Reggeli után találkozás helyi idegenvezetőnkkel, majd gyalogos városnézés a modern belvárosban: Macedónia- tér és Nagy Sándor lovas-szobra – Középkori kőhíd – Művészetek hídja – Parlament – Kalkuttai Szent Teréz szülőházának helye - II. Philipposz oszlopa.  Séta, majd rövid szabadidő az Öreg bazárban (Török bazár). Történetek Üsküp oszmán fénykorából, amikor a város Rumélia egyik legnagyobb városa és Koszovó Vilajet fővárosa volt. Utazás a macedón-görög határra délután. Útközben történetek Nagy Sándor apja, II. Philipposz (Kr.e. 382-336) uralkodásáról. Ismertető az ókori makedón hadviselésről, a Korinthoszi Szövetség létrehozásáról, Démoszthenész filippikáinak értelméről/ értelmetlenségéről. Görögországba (Makedóniába) érkezésünk után utazás a litohoroi Lemon Beach-re. Úszás, pihenő az Égei-tengerben. Koraesti érkezés Litohoroba, az Olümposz túraközpontjába, „alaptáborába”. Útközben Zeusz és a görög istenek hegye mitológia szerepének ismertetése – illetve az Olümposz Nemzeti Park természetföldrajzának vázlatos áttekintése.

Éj Litohoroban

3. nap: Az UNESCO világörökségi Vergina; Platamonas keresztes fellegvára

Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Verginába (ókori nevén Aigai), II. Philipposz néhai uralkodói fővárosába és nekropoliszába.  A páratlan szépségű földalatti sírok, s az onnan kikerült pazar aranyszarkofág, arany ékszerek és uralkodói aranyfegyverzet (!) megtekintése a világhírű tumulusban, sírkamra-múzeumban. Visszautazás az Égei-tenger partvidékére, Platamónasz fellegvárához. Az ókori Herakleion akropoliszát frank keresztes lovagok építették át, 1204 – 1222 között, a IV. Keresztes háborút és Konstantinápoly elfoglalását követően. Látogatás az egyedien szép tengerparti várban, igaz mesékkel a Konstantinápolyi Latin Császárság (1204 – 1261) korából. Kb. 2 órás strandolás és úszás a tengerben. Hazaúton utazás, rövid fényképszünetekkel a festői Tempe-völgyben, a Pineiós folyó és sziklái mentén.  Koraesti visszaérkezés szálláshelyünkre, néhány további történettel a felettünk tornyosuló 2.919 m magas hegyóriásról.

Éj Litohoroban

4. nap: A Meteorák és “Görögörszág gerince” a Píndosz-hegység

Reggeli indulással utazás az UNESCO világörökségi Meteorák / Meteora drámai szépségű vidékére. A Thesszália-síkság és a Píndosz-hegység találkozásánál kialakult platóvidék a világon egyedülálló táj. Gigantikus homokkőtornyai, valószínűtlenül meredek, az égbe nyújtózkodó konglomerátum tömbjei 24 ősi kolostornak adnak otthont. A kolostorok közül több XI. századi (!), az épületek és az azokon belüli freskók sokasága a bizánci művészet remekei. Érkezés után látogatás két kiválasztott kolostorban, majd rövid séták a legszebb kilátópontokon, a lélegzetelállító panorámák fényképezésével. “Beutazás” a Píndosz-hegység tájaira, Görögország legnagyobb tömegű és legvadregényesebb magashegységébe. A 160 km hosszúságú, s számos vonulatból felépülő hegységrendszer (Tzoumerka; Lakmos – vagy Peristeri; Smolikas; Timfi; Gramos) “Görögország gerince” a néhai történelmi tartományok (Thesszália; Makedónia; Epirusz) természetes határa, illetve a mai görög-albán államhatár nyáron is sokszor hófödte vonala. A XXI. századig csak nagyon nehezen elérhető (vagy elérhetetlen) alpesi vidék még a mai napig sem “került be” a turisztikai köztudatba, magashegységi falvai, erdői, kanyonvidékei és 2.200 m feletti vonulatainak sokasága – jobbára ismeretlenek. A “balkáni Kaukázus” nagyrészt Epirusz régió területéhez tartozik, a görög mellett aromán és albán közösségekkel. Utazás közben szemelvények Epirusz múltjából - Pürrhosz epiruszi király (Kr.e. 318 – 272.) és a Tarentumi háború korától – az oszmán idők és a II. Világháború gerilla hadviseléséig. A magashegységi vidék egyedi topográfiájának, nemzeti parkjainak vázlatos bemutatása.

Éj Joánnina körzetében

5. nap: Magashegységi Nemzeti Parkok; A Víkosz-kanyon csodái

Reggeli indulás a Voidomatis folyó partján épült Kipoi ősi falujába.  Útközben néhány szó a körülöttünk tornyosuló 1.Pindus,- 2.Tzoumerka,- 3.Víkosz – Aoös Nemzeti Parkok vadonjáról, növény- és állatvilágáról. Séta a Voidomatis mentén az oszmán időkben (XVIII – XIX. sz.) épített csodálatos szamárhátú hidaknál (és hidakon át, ahol lehetséges). A legszebb műemlékhidak: Kokoris-híd, Plakidas-híd, Lazaridi-híd. Utazás a lélegzetelállítón szép, 12 km hosszú, 1.000 m mélységű Víkosz-kanyon déli, felső pereméhez. Séta Kapesovo hegyi falujában, az aktuális útviszonyok ellenőrzése, majd felkapaszkodás Vredeto falujába busszal – vagy gyalog. Feljutás a Beloi-kilátóponthoz, a csodálatos panoráma élvezetével. Délutáni utazás busszal Monodendri festői hegyi városkájába. Az Oxya parkoló megközelítése busszal, majd az Oxya-kilátó  egyedi tájképeinek élvezete, fotózása. Késő délutáni utazás a kanyon északi, „alsó” kijáratához, Víkosz falujába. A páratlan táj és csend nyugalmának élvezete. Esti visszaérkezés szállásunkra.

Éj Joánnina körzetében

6. nap: A Timfi- és a Smolikas felhői felett; Sárkányok égi tava, a Drakolimni 

Reggeli utazás Papigo falujába - kisbuszokon. Felkészülés egész napos túránkra, megismerkedés helyi hegyi vezetőinkkel. (A teljes napi program hossza kb. 2 X 3,5 óra séta, 2-2,5 óra pihenéssel, 1.100 m szintkülönbséggel, 920 m magasságból 2.000 m-re. Az útvonal oda – vissza ugyanaz, menet közben 2 különböző „kiálló” / várakozó helyszínen, a I./ Félúton fedett kiosk és információs pontnál, vagy az II./Astraka menedékháznál.) Séta Mikro Papigo líraian szép hegyi falujába, majd a Papingo-kanyon medencéihez. Túránk folytatása az Astraka Tornyok gerince alatt, pihenőkkel a Félúton fedett kiosknál és a kétszintes, frissen felújított Astraka menedékháznál. Utunk folytatása a drámai szépségű Drakolimni-tóhoz (1.976 m), a Sárkányok tavához. Pihenő, piknik majd 24 m szintkülönbségnyi további séta 2.000 m magasságba… az alattunk tátongó Aoös-kanyon, illetve Gamila (2.497 m) és a Smolikas (2.637 m) panorámáinak élvezete (jó látási viszonyok esetén). Délutáni visszaút sétánk során találkozás a pihenőknél maradt útitársakkal, majd közös visszaérkezés buszunkhoz.  A szállásra érkezés után vacsora és élménybeszámolók. Fakultatív vodka-martini kóstolási lehetőség… rázva vagy keverve...

Éj Joánnina körzetében

 
7. nap: Utazás Észak-Epiruszba, vagyis Dél-Albániába

Kései reggeli után utazás Joánina belvárosába. A Pamvotis-tó partján fekvő, 120.000 lakosú egyetemi város, Epirusz székhelye, az emberi emlékezet kezdetei óta lakott. Falait és városi jogait Nagy Jusztiánusz (527 – 565) bizánci császár erősítette meg, ezért is viseli az ő nevét. 1430 – 1913 között oszmán vilajet és pasaság központ volt, tóparti várhegyének leghíresebb, ma is álló épületeit Ali Pasha („Janina Oroszlánja”) építtette az 1800-as évek elején. Közös séta az óvárosban, a középkori falakon belül, Ali Pasha sírjához és a Nagymecsethez. Továbbutazás az albán határra. Albánia múltjának, földrajzi környezetének bemutatása – a teljesség igénye nélkül, albán közmondásokkal fűszerezve. Néhány szó Észak-Epirusz (Dél-Albánia) és az Albán-Riviéra turisztikai látnivalóiról. Látogatás a Syri i Kaltërnél, a híres Kék szem-forrásnál. A több mint 50 m mély forrásból 18.400 l/s ivóvíz tör a felszínre, ez a Bistricë folyó eredete, természetvédelmi terület. Rövid séta a forrástó körüli ligetes erdőben.    Délutáni érkezés a Jón-tenger partvidékére, Sarandë kikötő- és üdülő városába. Az ókori görög időkben Onkhészmoszként ismert település a bizánci időkben az Agioi Saranda kolostorról kapta nevét.   A Korfui-szoros vizeit halászó, főleg görög ajkú tengeri népek kisvárosaként élte meg a XX. század viharait, s az utóbbi 20 évben indult meg rendkívül dinamikus kiépülése. (Április elejétől – november végéig ritkaság a 20ºC alatti hőmérséklet, az évi napsütéses napok száma meghaladja a 300 napot.) Séta a modern belvárosban, majd strandolás az amfiteátrumszerű Sarandëi-öböl valamelyik strandján. Koraesti bejelentkezés sarandëi hotelünkbe.

Éj Sarandë-ben

8. nap: A balzsamos Albán-Riviéra

Az előttünk álló 6 napnyi pihenés – és / vagy fakultatív napi utazások közös áttekintése, néhány szóval a Llogara-hágótól – Sarandë üdülővárosáig húzódó, 80 km hosszúságú Albán-Riviéra legfontosabb látnivalóiról. Pihenés, strandolás, szabadidő a Jón-tenger partján. (A napi, fakultatív programok min. 30 fő részvétele esetén indulnak.)

Éj Sarandë-ben

9. nap: Fakultatív kirándulás a Llogara-hágóra és a Porto Palermó erődhöz

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők: Egész napos pihenés, strandolás, szabadidő a tengerparton vagy Fakultatív kirándulás a Llogara-hágóra és a Porto Palermó erődhöz: Reggeli után utazás a Ceraunian-hegység tengerparti szerpentinjeihez. A közvetlenül a tengerből „kinövő” csúcsok némelyike meghaladja 2.000 m magasságot, sokatlanul sok csapadékkal, szubtrópusi jellegű klímával. A Llogara-hágó legmagasabb, járművel elérhető kilátópontja 1.027 m, egyedülálló tengeri és hegyi panorámákkal. Az azonos nevű Logara Nemzeti Park (Parku Kombëtar i Llogarasë) felhőkbe takaródzó sziklahavasai 2.020 méterig emelkednek, a völgyekben fenyves- és lombos erdőkkel, egyedi élővilággal (fakókeselyűk, szirti sasok, farkasok, balkáni zergék). Az időjárási viszonyoktól függően séta a nemzeti parkban. Kb. 1,5 órás strandolás, úszás egy kiválasztott strandon. Látogatás a Palermo-félszigeten épített Porto Palermó Erődben. A festői erőd két különböző eredetének feltárása (XVII. századi velencei – vagy XVIII. századi oszmán), megvitatása a terepen. Késő délutáni visszaérkezés a szállásra. (Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. Részvételi díj: 18,-EUR/fő)

 Éj Sarandë-ben

10. nap: Butrint UNESCO világörökségi kincsei fakultatív kirándulás

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők: Egész napos pihenés, strandolás, szabadidő a tengerparton, vagy Fakultatív kirándulás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba és romvárosba: Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba. Az ókori görög nevén Bouthroton, latin (római) nevén Buthrotum városát, Vergilius szerint, Trójából érkező menekültek alapították. A mai vélemények alapján a legrégebbi falak 3.200 évvel ezelőtt épültek (!), az Akropolis és az Agora romjai min. 2.500 évesek, számos lelettel az ókori Attikából és Korinthoszból. A város az ókori Görögország és Magna Graecia (Szicília) hajóforgalmának fővonalán feküdt, kiemelkedő stratégia jelentőséggel. Római légionáriusait Julius Caesar és Augustus telepítette be, a római időkben igazi nagyvárossá duzzadt. A VI. századtól püspökségi székvárosként tündökölt – így az ókori görög és római városrészek bizánci negyedekkel is gazdagodtak. A romváros – nemzeti park közös bejárása. Látogatás a velencei Háromszög erődnél, majd behajózási lehetőség Ali Pasha tengeri várába. A délutáni hazaúton szabadidő és strandolás a Ksamil Beach strandon, a Ksamil-szigetek fotózásával. Koraesti visszaérkezés a szállodába. (Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. Részvételi díj: 20,-EUR/fő +csónak költség)      

Éj Sarandë-ben

11. nap: Fakultatív kirándulás az UNESCO világörökségi Gjirokasterbe

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők:Egész napos pihenés, strandolás, szabadidő a tengerparton  vagy Fakultatív kirándulás az UNESCO Gjirokaster városába. Reggeli után utazás Gjirokaster UNESCO világörökségi védelem alatt álló, máig középkori, törökös hangulatot árasztó, hegyi városába. Argiokasztron (a város X. századi neve) bizánci erődje a X-XI. században bővült kereskedelmi központtá. 1417-ben került török fennhatóság alá, Ergiri néven. Ma ez (Berat városával közösen) Albánia legszebb műemlékvárosa – s a legépebben megőrzött balkáni oszmán óváros. Több mint 200 védett XVII-XVIII. századi háza, mecsetjei és bazárja igazi keleti világot őriznek. (Ceremóniamentes hálaadás Enver Hoxha kommunista diktátornak… amiért itt született, s ezért védett skanzen várossá nyilvánította a település óvárosát anno.)  Séta a zegzugos középkori utcákon, felkapaszkodással a fellegvárba. Látogatás a Néprajzi Múzeumban, majd kiadós szabadidő és vásárlási lehetőség a Bazárban. Visszaérkezés hotelünkbe a késő délutáni órákban. (Részvételi díj: 20,-EUR/fő)      

Éj Sarandë-ben

12. nap: Top 3 beach

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők: Egész napos pihenés, strandolás, szabadidő a tengerparton vagy INGYENES Fakultatív kirándulás a környék 3 legszebb strandjára. Kései reggeli után kirándulás busszal a környék 3 legszebb strandjára – úszással, napozással a Top 3 helyszínen. A meglátogatott helyszínek min. egyike jól felszerelt, zuhanyzókkal ellátott strand. (Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. A természetes környezetben lévő partszakaszok még kiépítetlenek - nincsenek WC-k, zuhanyzók. Részvételi díj: INGYENES)  

Éj Sarandë-ben

13. nap: Hazaúton

Korai reggeli – majd hazautazásunk megkezdése a Himarë  - Vlorë – Ohrid – Szkopje útvonalon, 2-3 óránkénti rövid pihenőkkel, egy határátlépéssel. Megérkezés Szkopjébe a késő esti órákban.

Éj Szkopjéban

 

14. nap: Pannónia hazavár

Reggeli indulással egész napos utazás autópályán, a kiutazáskor már megtett útvonalon. Pihenők 2-3 óránként, határok átlépése 2 alkalommal. Éjszakai megérkezés Budapestre, a kiindulási helyre.

 

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

 

 

Fakultatív programok

Fakultatív programok az Albán – Riviérán (Min. 30 fő résztvevő esetén):

- Fakultatív kirándulás a Llogara-hágóra és a Porto Palermó erődhöz: kb:18 EUR/fő

- Fakultatív kirándulás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba és romvárosba: kb:20 EUR/fő + csónak költség

  Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt.

- Fakultatív kirándulás az UNESCO Gjirokaster városába: kb:20 EUR/fő      

   

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • az  utazást luxus kategóriájú autóbusszal
 • 3*** és 4**** csillagos szállodák 2 ágyas szobáiban, Litochoróban 2 éj 2**-os szállodában, az Albán-Riviérán 4****-os hotelben
 • reggelis ellátást
 • magyar idegenvezetést indulástól az érkezésig
 • a megadott programokat
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 •  az előzetesen igényelhető vacsora árát
  kb. 225 EUR/fő
 • a fakultatív és  a helyszínen fizetendő programok árát
  kb. 83 EUR/fő
 • az útlemondási biztosítást
  1,5%

 

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • BBP biztosítás
 • egyágyas felár
  169 000 Ft
 
 
 
 
 
 
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

 

2 nap / 1 éj
tetszőleges időpont


33.500 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
2020.10.21. - 10.25.


115.000 Ft/főtől

7 nap / 6 éj
2020.08.09. - 08.15.
Összesen 2 időpontban

149.500 Ft/főtől
bezárás
# EZERNYI ÉLMÉNY
ELŐLEG ÉS KOCKÁZAT NÉLKÜL
EXTRA KEDVEZMÉNNYEL


Az utóbbi időszak eseményei miatt megértjük,
hogy nehezebb a jövőt tervezni,
különösen, ha utazásról van szó.
Sokan szeretnének utazni,
ezért ebben a gyorsan változó világban megkönnyítjük a döntésüket.

Érezzék magukat biztonságban és jelentkezzenek őszi utazásainkra kockázatmentesen
igény esetén most előleg befizetése nélkül* foglalhatják le
saját szervezésű csoportos körútjainkat,
ráadásul most extra kedvezményt adunk.

A kedvezmény mértéke
az alapárból (repülőjegy nélküli részvételi díj) 5%,
törzsutasok esetén: 7%

A kedvezmény más kedvezménnyel nem összevonható,
július 31-ig történő foglalásokra érvényes.

*Az ajánlat csak a 2020. június 1. után beérkezett új foglalásokra érvényes, visszavonásig.

Utazási időszak: 2020. szeptember 1 - december 15. között

További részletek