2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Alaszka, az óriások vadonja

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Amerikai Egyesült Államok
Régió:AlaszkaHelység:Alaszka
Utazás:RepülövelEllátás:Önellátás

Tájkép és „nagyvad-vadászat” fényképezőgéppel. A legnépszerűbb amerikai körutazásunk.

Miért éppen Alaszka?

1. A hazai utazási irodák csak olyan programokat kínálnak, amelyek Alaszkát csak érintőlegesen keresik fel. Ellenben az általunk összeállított körutazás Alaszka igazi arcát is megmutatja, felkeressük azokat a látnivalókat, amelyeket eddig csak természetfilmekben láthattunk.

2. A program egyik fénypontja a Columbia gleccser felkeresése. Az óceánba szakadt elképesztő, áttetsző, kékes színben játszó jéggleccser tömbök között biztonságban, helyi vezetők felügyeletével kajakozhatunk.

3. A kiscsoportos létszámnak köszönhetően a lehető legtöbb látnivaló sűríthető a körutazásba.

 

Utazás: menetrend szerinti repülőjárattal átszállással Anchorage-ba, a helyszínen 12 személyes minibusszal
Szállás: színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Ellátás: önellátás

Csoport létszáma: max. 9 fő

 

Program:

1. nap: Elutazás

Utazás Budapestről a menetrend függvényében, átszállással Anchorage-ba. Érkezés után a járművünk felvétele, 25 perces transzfer után megérkezés hotelünkbe. Éj Anchorage-ben.

 

 

2. nap: Az első alaszkai betelepülők; „Seward jégszekrénye” – Hogyan vásárolta meg az Egyesült Államok az óriási félszigetet.

A 250.000 lakosú város az Anchorage Teknő közepén fekszik, a Cook-öböl partján, a hófödte Chugach-hegység vonulatainak ölelésében. A város szokatlanul nagy parkokkal és természetvédelmi területekkel rendelkezik, ötvözve az amerikai nagyvárosok és a romlatlan északi vadon hangulatát. Az igen fiatal lakosság több mint 70%-a csak 1980 után költözött ide. Kiadós reggeli Fred Meyernél, majd városnézés: Információgyűjtés és filmek megtekintése az állami természetvédelmi területek információs központjában. Séta az állammá válás emlékművénél (Eisenhower szobor), csoportkép készítéssel. Fényképezés a Town Square Parknál, a 4th Avenue Színház art deco épületénél, majd a Szövetségi hivataloknál. Látogatás néhány arany- prém és rozmár agyar boltban, a legfrissebben talált nuggets-ek (folyóparton talált aranyrögök) megtekintésével. Rövid séta a Tony Knowles Coastal Trail mentén a tengerparton, Cook kapitány emlékművének fényképezésével. Délutáni látogatás az egyedien gazdag gyűjteményű Anchorage Múzeumban: Betekintés Alaszka indián- és eszkimó törzseinek életébe. Éj Anchorage-ben.

 

 

3. nap: A Wrangell St. Elias Nemzeti Park vulkánjai

Reggel 7:00 órakor indulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Wrangell St. Elias Nemzeti Park nyugati oldalára. A világ legnagyobb területű természetvédelmi övezete keleten átnyúlik Kanadába, s csak az alaszkai oldal is nagyobb, mint Svájc teljes területe (!). A park gerincét adó hegyvonulat 16 db 4.000m feletti csúcs láncolata, több 1.000 km2-nyi jégmezővel. Rövid pihenő az elnéptelenedett Chickaloon városkában, a „vadvízi evezés néhai Mekkájában”Fényképszünet aMatanuska gleccser kilátópontnál. A 45 km hosszúságú 4 km szélességű gleccser hatalmas szőnyegként nyújtózkodik az azonos nevű folyó völgyéig. Megérkezés az Eureka-hágón keresztül Glennallen városkába, rövid vásárlás, majd látogatás a Wrangell St. Elias Nemzeti Park információs központjában, Továbbutazás Valdezbe.  Folyamatos „emelkedés felfelé” Földünk legmagasabb óceánparti hegyláncai között. Rövid fényképszünet a Pump Station 12. kőolajvezeték pumpánál (szigorúan csak kívülről). A Trans-Alaska Pipeline 1.320 km hosszú ezüstkígyója az északi tundra (Prudhoe Bay) olajmezőit köti össze Valdez kikötőjével. Az 1977-ben átadott építmény a maga idején az USA legdrágább ipari beruházása volt. Az olajvezeték ma is az állam egyik legfőbb büszkesége, vitatható környezetvédelmi és tájképi hatásai ellenére. Séta és fényképszünet az 1.700 m magas Thompson Pass hágón, illetve a Worthington gleccser tövénél, gleccserjég gyűjtéssel és kóstolóval… Leereszkedés a Keystone Kanyon völgyébe. A Horsetail és Bridail Veil vízesések fényképezése. A lazacoktól örvénylő Solomon Gulch fényképezése, halászsas (bald eagle) megfigyeléssel. Esti érkezés szálláshelyünkre. Éj Valdezben.

 

4. nap: A fenséges Columbia gleccser - Az eszkimók művészete

Ezen a napon két, merőben különböző program között választhatnak a résztvevők.

1. Kajak program Alaszka második legnagyobb, óceánba borjadzó gleccsere  a Columbia fjordjában (10 órás)

Reggel 8:00 órakor találkozó a kajak program szervezők irodájában. Megismerkedés helyi szakvezetőinkkel, a felszerelések kiosztása, ellenőrzése. 9 órától 2 órás hajózás motorcsónakunkon a Valdez Arm fjord „kijárata felé”. A partmenti jég- és hóborította láncok, illetve a Prince William Sound nyílt vizeinek fényképezése. Útközben ismertető a Prince William Sound vízrendszeréről, az Inside Passage hajóútvonalról, illetve a Columbia óriásgleccserről. Megérkezés a csendes vizű, úszó jéghegyek által borított Heather Bay öbölbe. 2 X 2 órás evezés a Columbia vízbeszakadt jéghegyei között, fóka és egyéb vadmegfigyeléssel. 1 órás partraszállás és falatozás forró teával a gleccser moréna partvonalán. Délután 16:00 órakor visszaindulás motoros hajónkon Valdezba – megérkezés a kikötőbe 18:00 óra körül.

 

2. Pihenő Valdez városában

Rövid séta a kikötőben és a városközpontban. Ismerkedés az olajkitermelés az Exxon Valdez történetével. Látogatás a Maxine & Jessey Whitney Múzeumban (Alaszka legnagyobb csontfaragvány és eszkimó népművészeti kiállítása). Ismételt látogatás a Solomon Gulch lazacparadicsomában.

Éj Valdezben.

 

5. nap: A tajga és tundra határán a Denali úton

Kora reggeli indulással utazás a messzi északra, fényképszünetekkel a Richardson Higway festői útvonalán. Jó látási viszonyok esetén a Wrangell St. Elias Nemzeti Parktávolivulkánóriásainak fényképezése. Rövid pihenő Paxson kereskedelmi telepén, majd rátérés a Denali út tundrába vesző „úttalan szakaszára”. A nap fontosabb állomásai: jó látási viszonyok esetén a 4.950m magas Mount Sanford csúcsának fényképezése; séta a Tangle Lakes tavak 10.000 éves, indián régészeti övezetében; séta és fényképezés a Landmark Gap teknővölgy előterében, a karibu-csordák egyik legfontosabb vonulási pontján; fényképezés a Maclaren gleccser előterében, séta a gleccserből eredő Maclaren folyó partján; madármegfigyelés a Waterfowl Lakes tavaknál. Esti érkezés az Alaska Range legkiemelkedőbb vonulatához, a Denali Nemzeti Park területéhez. A 6.194 m magas Denali jelentése az őslakos athabasca törzs nyelvén „a Nagy”. Az elnevezés magáért beszél. Az Aleut-szigetek folytatásaként, a Denali-törésvonal mentén feltornyosult óriáshegység relatív szintkülönbsége meghaladja a Mount Everest csoportét, tiszta időben lélegzetelállító háttér-panorámával (a hegy minden harmadik napon látható nyáron). Éj Healy mellett.

 

 

6. nap: A Denali Nemzeti Park, „a Nagy földje”; Fairbanks fehér éjszakái

A hegység előterének tajgáját és tundráját is óriások uralják, hiszen a világon sehol nem figyelhető meg nagyobb tömegben grizzly medve vagy jávorszarvas, mint itt. A nemzeti park területén 650 arktikus növényfajt tartanak számon, és az óvatos természetjárók a fehér kosok mellett hiúzokat, sőt rozsomákokat is fényképezhetnek. A nemzeti park belső útvonalain csak helyi buszok közlekedhetnek, számos megállóval a leglátványosabb pontokon. Időjárás függvényében, fakultatív 70 perces reggeli repülés a Mt. McKinley körül. Látogatás a szánhúzó kutya kenneleknél, majd túra lehetőség a Savage River folyónál. (2 órás séta, a folyóparton vagy a folyó fölé tornyosuló sziklákhoz).  Visszatérés a szálláshelyre, majd látogatási lehetőség Fairbanksben, Alaszka legészakibb egyetemi központjában, az „Aranyszív Városban”. Az utazás hossza kb. 2 óra egy irányban. Ismerkedés a város aranylázainak történetével, fényképezéssel a Pioneers szobornál, majd látogatással az Észak Múzeumában (UAF). Visszautazás a szálláshelyre a verőfényes esti órákban. Éj Healy mellett.

 

7. nap: A grizzly medve

Délelőtti indulás a nemzeti park belső területeire, busszal. „Vadászat fényképezővel” a legszebb kiszálló-pontoknál. Beutazás a park bejáratától 120 km-re lévő Thorofare-hágóhoz, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a medvékben igen gazdag Mc Kinley folyóvölgyre és a Muldrow-gleccserre. Séta és a Denali csúcs fényképezése a Stony Hill hegyről, ahonnan elképesztő panoráma nyílik Észak-Amerika tetejére. (A békés alsó világból nehéz elhinni, hogy a Denalin 5.800 m magasság felett nem ritkák a –70°C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.) Délutáni túrázás a Toklat folyó völgyében, karibu megfigyeléssel. Vadmegfigyelés kora estig, majd sötétedéskor visszatérés járműveinkhez. Éj Healy mellett.

 

8. nap: Széchenyi Zsigmond karibu vadászatának históriája

Reggeli indulás Anchorage irányába, a nemzeti park dél-keleti oldalában. Rövid megállások és fényképezés a legszebb kilátópontoknál: Denali Viewpoint North, Byers Lake tó, Chulitna folyó, Denali Viewpoint South, Trapper Creek. Látogatás és pihenő Talkeetna igen hangulatos kisvárosában, sétával a gyors sodrású Susitna folyó parttalan partján. Koraesti érkezés a fővárosba. Pihenés és felszerelés vásárlási lehetőség. Éj Anchorage-ben.

 

9. nap: A lazacparadicsomban

Kora reggeli indulással utazás a Kenai-félszigetre. Fényképszünetek a Turnagain Arm tengeröböl legszebb pontjain. Az öböl az 1897-es aranyláz során vált híressé, mára a több méter szintkülönbségű apály-dagály jelensége miatt és a partról is sokszor látható beluga delfinek miatt látogatott. Útközben látogatás a Big Game Alaska állatmenedék központban. Az elárvult vagy sérült állatokat gondozó központ a legalkalmasabb hely arra, hogy másfél óra leforgása alatt egyszerre fényképezhessen a látogató jávorszarvast, bölényt, karibut (észak-amerikai rénszarvas), pézsmatulkot, fekete- és grizzly medvét. Továbbutazás a hófödte Kenai-hegység vonulatai között Cooper’s Landing, a félsziget lazachorgász és rafting paradicsoma felé. Utazás a Russian river torkolatához Széchenyi Zsigmond nyomán és útmutatásával, fényképszünettel a Russian River Ferry kompnál.  Figyelem! Ez itt a világ legismertebb, legjobb lazachorgász területe – így csoportunk tagjain kívül mindenki hónaljig érő csizmákban, kezében botokkal és lazacokkal fog közlekedni! Délutáni utazás Seward-ba, a Kenai Fjords Nemzeti Park „kapuvárosába”. A város az alaszkai aranyláz kikötővárosaként született, majd 1957 óta az olajszállító vonalak egyik fő állomásává vált. A kikötő mellett található Alaska Sealife Center a valós környezetükben mutatja be az itt élő halakat és tengeri emlősöket, s a városban működik a nemzeti park információs központja, ahol felkészülhetünk a tengeri és jeges kalandokra. A Széchenyi Zsigmond által is használt és sokszor említett Van Gilder Hotel megtekintése. Éj Seward-ban.

 

10. nap: A Jégmezők és gleccserek világa - Hajóval a borjazó gleccsereknél

Ezen a napon két, merőben különböző program között választhatnak a résztvevők.

1. Túra a Harding jégmezőre (9 órás)

Reggeli után vezetés a Kenai Fjords Nemzeti Park szárazföldi bejáratához, az Exit Glacier gleccserhez. Az Exit a hatalmas kiterjedésű Harding Icefild jégmező (Több mint 70 km hosszúságú jégmező, amelyet csak helyenként szakítanak meg a nunatakok – eszkimó nyelven kiálló, magas hegy) legkönnyebben elérhető nyúlványa. 1 órás séta a gleccser lábához, majd az időjárástól függően túra a Harding Icefild ösvényen a jégmezőre. Séta és fényképezés az örök jég birodalmában. A jégmező több km vastagságú jege 32 db gleccser formájában mozog a fjordok és az óceán felé. (A túra hossza kb. 8 óra, szintkülönbsége 1.000 m.) Ismerkedés a jégmezők világával. Késő délutáni leérkezés a gleccser nyelvéhez.

2. Hajózás tengeri nagyvad és gleccser megfigyeléssel (6 órás)

Reggeli után felszállás hajónkra – kihajózással a Kenai Fjords Nemzeti Park nyílt óceáni vizeire. A madárszigetek (pl. lundák) megfigyelése, az útközben alánk kerülő óriások (kardszárnyú delfinek, hosszúszárnyú bálnák, Steller oroszlánfókák) fényképezésével. Ebéd és frissitő fogyasztás a fedélzeten. Felhajózás az egyik, borjazó gleccserben végződő fjordon. Az úszó jéghegyek, s a rajtuk élő fókák – illetve a rendkívüli értékű tengeri vidrák megfigyelése. Szerencsés esetben a fjordokba zuhanó, morajló jégtömbök fotózása. Délutáni visszaérkezés a kikötőbe.

Késő délutáni – esti utazás Anchorage-ba. Éj Anchorage-ben.

 

11. nap: Hazautazás

Reggeli látogatás a legnagyobb könyves boltokban (térkép és szakkönyvvásárlási lehetőség).  Járműveink leadása, majd hazautazás Budapestre. Éj a repülőn.

12-13. nap: Hazaérkezés

Menetrend függvényében érkezés Budapestre.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

Wrangell-St. Elias Nemzeti Park (természeti)

 

ÚJDONSÁG! 2 éj 2 nap Fakultatív Kodiak-sziget hosszabbítás min. 4 fő jelentkezése esetén az augusztusi csoportban. ½ nap kodiak medve les, helyi vezetéssel!  Részvételi díj 2017. február 1-től kérhető le.

 

 

Az út idegenvezetője: Gőgös Norbert

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

gogos_norbert_mh1_01.JPG

Amerikai Egyesült Államok (1973)
· Mesa Verde Nemzeti Park (kulturális/1978)
· Yellowstone Nemzeti Park (természeti/1978)
· Grand Canyon Nemzeti Park (természeti/1979)
· Everglades Nemzeti Park (természeti/1979)
· A Függetlenség Csarnoka, Philadelphia (kulturális/1979)
· Redwood Nemzeti Park (természeti/1980)
· A Mamut Barlang Nemzeti Park (természeti/1981)
· Olympic Mountains Nemzeti Park (természeti/1981)
· Cahokia Mounds Állami Történelmi Lelőhely (kulturális/1982)
· Great Smoky Mountains Nemzeti Park (természeti/1983)
· La Fortaleza és San Juan óvárosa Puerto Ricoban (kulturális/1983)              
· Szabadság-szobor (New York) (kulturális/1984)
· Yosemite Nemzeti Park (természeti/1984)
· Chaco Kulturális Nemzeti Történelmi Park (kulturális/1987)
· Monticello és a Virginiai Egyetem Charlottesvilleben (kulturális/1987)
· Hawaii Vulkánok Nemzeti Park (természeti/1987)
· Pueblo de Taos (indián falu) (kulturális/1992)
· Carlsbad Caverns Nemzeti Park (természeti/1995)
· Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Park (természeti-kulturális/2010)
Lásd még: Kanada és Amerikai Egyesült Államok

Alaszka, az óriások vadonja, 2016. augusztus 25.

Kedves Angéla!

Kiválóan éreztem magamat Alaszkában, összességében nagyon jól megfelelt a kirándulás az előzetes elképzeléseimnek.
Az idegenvezetéssel is elégedett voltam az alaszkai úton.
Nehéz kiemelni a pozitív élményeket, mert minden napra jutott valami nagyon jó.
A második alaszkai napon a Valdez felé utazás során a Worthington gleccser közeli megtekintése óriási volt, és gyönyörű a táj mögötte.
Következő napon a kajakozás a Columbia gleccser jéghegyei között életem egyik legjobb élménye volt.
Az, hogy a Healy melletti hotelban minden nap látni lehetett aurora borealist, fantasztikus élmény volt, főleg az utolsó Denali Hotelben töltött napon, akkor volt a legszebb.
A 7. napi McKinley-hegy körüli repülés is csodálatos volt.
A 8. napon a Turnagain Arm melletti utazás nagyon kellemes volt, utána a Portage gleccsert körbevevő és a gleccser előtt elterülő tavon tükröződő hegyek látványa tetszett leginkább.
A 9. nap hajózása is nagyon szép volt, érdekes volt a gleccsermegfigyelés. A Sealife Center-ben különösen tetszett, hogy közelről lehetett látni az alaszkai oroszlánfókákat és borjúfókákat.
A végén pedig a Big Game Alaska központnak nagyon örültem, mert ott meg lehetett tekinteni közelről Alaszkában élő medvéket, valamint volt hím jávorszarvas, voltak bölények, pézsmatulkok és 2 tarajos sül is és még lehetne sorolni.
Az egyetlen negatív tapasztalat, hogy a vadonban kevesebb állat volt, de ezt meg nem lehet előre megjósolni (és független a szervezéstől, amivel elégedett vagyok). De ezért is volt nagyon jó a Big Game Alaska megtekintése!

Szívesen maradtam volna még Alaszkában, sokáig! :)

Üdvözlettel,

K.B.

 


 

Kedves Bartos Szilvia!
Köszönöm érdeklődését, az alaszkai körút nagyon sikeres volt.
A program szervezése, lebonyolítása megfelelt az elképzeléseinknek.
Az idegenvezetés kiváló volt. Norbi gépkocsi vezetőként is a maximumot
nyújtotta. Remélem lesz még lehetőségünk együtt utazni.
További szép napot és sikeres működést kívánok,üdvözlettel
Dr. B. Zoltán
[9:22:13] szilvia1000ut: Fejléc: 2015. július 6. Alaszka, az óriások vadonja

[9:22:19] szilvia1000ut: köszi! :D

 

 

Alaszka, az óriások vadonja, 2014. július 6.

Kedves Bartos Szilvia!

Köszönöm érdeklődését, az alaszkai körút nagyon sikeres volt. A program szervezése, lebonyolítása megfelelt az elképzeléseinknek. Az idegenvezetés kiváló volt. Norbi gépkocsi vezetőként is a maximumot nyújtotta. Remélem lesz még lehetőségünk együtt utazni. További szép napot és sikeres működést kívánok,üdvözlettel:
Dr. B. Zoltán


 

 

Alaszka, az óriások vadonja, 2014. augusztus 16.

Kedves Bartos Szilvia!

Az alaszkai úttal teljes mértékben meg vagyunk elégedve, nagy élmény volt. A szálláshelyek jók voltak, a kisbuszos utazás kényelmes. A nagy ország rengeteg látnivalójából sokat sikerült belesűríteni a szoros programba. Az előzetes programban ígérteknél talán még többet is sikerült látnunk, ráadásul az időjárással is nagyon szerencsénk volt. Kiemelném a kiváló idegenvezetést: a nagy helyismerettel rendelkező Gőgös Norbert úr fáradhatatlanul kalauzolta a kis csapatot, és rengeteg olyan földrajzi, történelmi ismeretet, a mai Alaszkával kapcsolatos információt adott át, melyet útikönyvekből aligha lehetne megszerezni.

Üdvözlettel
P. J.

Alaszka, az óriások vadonja, 2014. 07. 24.

Megtaláltuk az alaszkai utunkban azt amit reméltünk és kerestünk, Úgyhogy elégedettek vagyunk.

Idegenvezetőnk Norbi, nagyon szimpatikus, jól felkészült az ottani ismeretekből és minden helyzet megoldására kész volt.

Röviden - még egyszer szeretnénk visszamenni alaszkába egy horgászós programra, és Norbival!

Üdvözlettel: Dr. J. J.

Alaszka, az óriások vadonja, 2014. 07. 24.

Kedves Jaroszlav!

Először is köszönjük a szervezést Nektek és Norbinak. Nagyon jó utunk volt, csodás dolgokat láttunk! Kicsit részletesebben:

Norbi nagyon felkészült, határozott ember. Sok érdekes plusz információval tudott mindig előállni. Fáradhatatlanul vezetett végig az út során. Jó helyeken, megfelelő sűrűséggel álltunk meg a hosszú utazások során.

A szállások ár/érték arányát figyelembe véve jók voltak, a denali és a sewardi pedig kimondottan jó volt.

Az egyik legszebb nap az utolsó, a mindenki számára közös nap volt, amikor Sewardból kimentünk a gleccserekhez. Nagyon élvezetes, koronát tesz az útra.

A kajakozás kitűnő program, még a szakadó eső ellenére is nagyon élveztük.

Üdvözlettel: L. T.

Alaszka, az óriások vadonja, 2014. 07. 24.

Kedves Szilvia!

Leszámítva a hosszú elkerülhetetlen repülő utat, szerintem a túra nagyon rendben van, és további alaszkai utazásra ösztönöz.

Üdvözlettel: H. G.

Alaszka, az óriások vadonja, 2013. július 27.

Kedves Bartos Szilvia!

Köszönöm az érdeklődést, szerencsésen, fáradtan de kielégülten érkeztem haza. Az alaszkai út kielégítette az előzetes várakozásaimat, sőt, sok pozitív meglepetés is ért. Én elsősorban fotózásra készültem (Széchenyi útján), erre minden lehetőség megvolt.

Gőgös Norbi remek vezető volt, szakmailag és emberileg is kiválót nyújtott, a lelkesedése plusz élményt adott a remek környezethez. Jól kezelte a problémákat, egyes utasok túlzásba vitt akadékoskodásait, fizikailag is (pl. csomagrakodás, defekt) mindent megtett.

Üdvözlettel:

B. J.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

Magyarország része a vízummentességi programnak, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárok számára, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. 2009. január 12-től a vízummentességi program kellékévé vált az elektronikus beutazási engedélyezés (ESTA). Az ESTA engedély nem vízum, hanem egy előzetes engedély arra, hogy az országba utazhassanak. Egy jóváhagyott ESTA kérelem még nem garantál belépést az Egyesült Államokba. A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést.

Szükséges iratok: elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevél. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a hazautazástól számított legalább még 6 hónapig. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel.

Irodánkon keresztül ESTA engedély intézhető.

Érvényes USA vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal, részükre külön ESTA engedély igénylése nem szükséges.

TÁJÉKOZTATÁS: 2016. januártól az Amerikai Egyesült Államok szigorítást vezettek be az USA-ba történő belépéssel kapcsolatban. Mindazok, akik 2011. márciustól kezdődően IRAKBAN, IRÁNBAN, SZUDÁNBAN SZÍRIÁBAN, LÍBIA, SZOMÁLIA ÉS/VAGY JEMEN jártak, csak és kizárólag a Nagykövetség által kiadott vízummal léphetnek be az országba!

ELLÁTÁS

Önellátás

Másnaponkénti élelem beszerzés bevásárlóközpontokban. Napi élelmiszer költsége: kb. 20 USD/fő

Anchorage-ben az amerikai gyorséttermek mindegyike megtalálható. Étkezéseink a Fred Meyer üzlet részlegén történnek (ez a legolcsóbb). Vidéken mindenhol választható opció a napi élelmiszervásárlás – vagy éttermi vacsora. Az éttermi étkezés jelentősen drágább.

PÉNZVÁLTÁS – KÖLTŐPÉNZ – ÁRAK - BORRAVALÓ

Amerikai dollár (USD) 1 USD = 100 cent

A bankkártyák használata általános, minden településen található bank és ATM automata.

Az USA államaiban jellemző árakra, vagy azoknál +20%-kal magasabb árakra kell számítani. Napi költőpénzre kb. 15-20 USD/fő szükséges. Az ellátás meglepően magas (amerikai) színvonalú.

Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 5-10%.

IDŐJÁRÁS

A meglátogatott területek éghajlata (régiónként) az óceáni, boreális (sarkvidéki) és montán (hegyvidéki) éghajlat keveréke. A hőmérsékleti értékek jelentős napi eltérést mutathatnak. A rövid sarki nyár időszakában a hőmérséklet meglepően magas lehet. Nem ritkák a +25 °C feletti melegek sem. A nyár bármely napján eshet azonban eső, jégeső, szélsőséges esetben havas eső. (Télen nem ritkák a -40 °C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek sem, de utazásunk a rövid sarki nyár időszakában történik.)

RUHAVISELET

Az öltözködésben tavasziasan készüljenek, de egy garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is szükség lehet. Terepre alkalmas, természetjáró öltözéket, zárt cipőt, túrabakancsot és esőkabátot készítsenek az úti poggyászukba. Napszemüveg, naptej és ajakír (szőlőzsír) hozatala ajánlott.

ELEKTROMOSSÁG

15/125 V amerikai standard. Átalakító hozatala szükséges.

IVÓVÍZ, EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

Védőoltás nem szükséges, Alaszkában nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség. Az orvosi rendelők és kórházak világszínvonalúak. A csapvíz ásványvíz minőségű. Az élelmiszer higiénia tökéletes.

Akik még nem kötöttek betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, kérjük, azok pótolják azt, ugyanis Amerikában a legegyszerűbb orvosi vizsgálat díja is 100 -150$ körül mozog, kórházban történő vizsgálat esetén sok esetben még egy kb. 100$-os regisztrációs díjat is fizetni kell.

KÖZLEKEDÉS

A helyszínen 12 fős kisbusszal.

KÖZBIZTONSÁG

Mindig tartsák maguknál az összes hivatalos iratukat, bankkártyákat és készpénzt. A hotelekbe való érkezéskor az útlevelet olykor a recepción ellenőrzik.

A közbiztonság megfelelő.

Columbia gleccser kajakozás: 85 500 Ft

Denali repülés: 135 000 Ft

Kenai Fjords Nemzeti Park hajózás: 58 000 Ft

 

Belépők várható díjai (nem kötelező jellegű, helyszínen fizetendő):

1. Big Game Alaska Conservation központ: 20 USD
2. Seward Alaska Wildlife központ: 20 USD
3. Anchorage Alaska Native Heritage Múzeum: 20 USD


 

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2017.08.07 2017.08.19 13 nap / 11 éj Önellátás 680 000 Ft

Az ár tartalmazza

Szállást, megadott programokat, helyszíni közlekedést, magyar nyelvű idegenvezetést.

Külön fizetendő

- Repülőjegy illetékkel együtt: kb. 450.000 Ft

- Étkezés: mindennap élelem beszerzés bevásárlóközpontokban, élelmiszer költsége kb. 20 USD/fő/nap

- ESTA engedély díja és ügyintézés: 8.000 Ft/fő + 5.000 Ft/fő

- Denali Nemzeti Park helyi busz: kb. 40 USD + 5 USD foglalási díj

- Egyágyas felár: 410.000 Ft

- Belépők

- Útlemondási biztosítás: 1,5%

- Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás

 

Belépők várható díjai (nem kötelező jellegű, helyszínen fizetendő):

1./ Denali Nemzeti Park helyi busz: 40,-USD + 5,-USD foglalási díj
2./ Seward Alaska Wildlife központ: 20,-USD
3./ Anchorage Alaska Native Heritage Múzeum: 20,-USD
4./ Big Game Alaska Conservation központ: 20,-USD
5./ Columbia gleccser kajakozás: 85.500 Ft
6./ Denali repülés: 135.000 Ft
7./ Kenai Fjords Nemzeti Park hajózás: 58.000 Ft


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

  • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
  • Márk László:+36 1 354 3996
  • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

  • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
  • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

  • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
  • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte