2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

A selyemút nyomán Üzbegisztánban

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Üzbegisztán
Régió:ÜzbegisztánHelység:Taskent-Kiva-Buhara-Nurata-Szamarkand
Utazás:RepülövelEllátás:Félpanzió

Üzbegisztáni utazás: TASKENT – KIVA - BUHARA – NURATA - SZAMARKAND

Miért éppen Üzbegisztán?

1. Ha a világ egy olyan pontját keresik, amelyet még nem lepett el a tömegturizmus, akkor Üzbegisztán kitűnő választás!

2. Az ősi városok utcáin sétálva az Ezeregyéjszaka középkori világában lépkedünk. Khiva és Szamarkand városában 11. és 12. századi alapokon nyugvó épületegyüttesek ragadják el a képzeletünket. Az épületek szerencsére tökéletes állapotban tekinthetők meg, így nem nehéz Seherezádé meséit felidézni.

3. Egy olyan ország, ahol tökéletes a közbiztonság, és igazi, szívből jövő vendéglátásban lehet részünk. A főváros, Tashkent kivételével a mai napig népviseletben járnak az emberek.

Üzbegisztán, üzbegisztáni utazás: A nagy középkori lovas-birodalmak pusztáin, sivatagjain és városain áthaladó karavánutak mélyen bevésték titkaikat Bukhara, Szamarkand és Khiva misztikus világába. Timur Lenk és Dzsingisz Kán az Ezeregyéjszaka meséit hagyta hátra a gyönyörű épületek és a máig élő hagyományok megtapintható valóságában. A képzeletet felülmúló kék szín a kupolákon, a terítők, ruhák, díszítőelemek és szőnyegek színorgiája tükrözi e nép belső világát. Induljunk el a 19. századi felfedező, hazánk fia, Vámbéry Ármin „dervisruhában” megtett közép-ázsiai útján….

 

Endrei Judit gondolatai:

"Sok évvel ezelőtt, gyermekkorom kedvenc olvasmányai közé tartoztak az Ezeregyéjszaka meséi. Akik már jártak ebben a távoli országban, azt mondják, mintha e mesevilág elevenedne meg Bukhara, Szamarkand, Khiva utcáin sétálva. Sok éve vonz a varázslatos Kelet! Boldogan indulnék Vámbéry Ármin, a híres magyar keletkutató nyomába, hogy felfedezzem e ma is titokzatos országot, és élvezzem az itt élők messze földön híres vendégszeretetét!"

 

 

Endrei Judit

 

 

 

Utazás: Budapest – Taskent (Üzbegisztán fővárosa) – Budapest útvonalon átszállással menetrend szerinti repülőjárattal, Taskent-Urgencs útvonalon belföldi repülőjárattal, Szamarkand – Taskent útvonalon expresszvonattal, illetve az országon belül légkondicionált autóbusszal

Elhelyezés: európai színvonalú 3* - 4*-os összkomfortos szállodákban, 1 éjszaka jurtában

Ellátás: félpanzió

 

1. nap: Budapest-Tashkent
Utazás Budapestről Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe repülővel, átszállással.

 

2. nap: Tashkent
Üzbegisztán
i utazás. Hajnali érkezés az üzbég főváros, Taskent repülőterére, utazás a szállodába, pihenő. Kései reggeli után városnézés Üzbegisztán fővárosában, Taskentben, az óvárosban. Az első írásos emlék a városról a 3. században jelent meg, a kínai, török eredetű elnevezés már utal széles kapcsolataira és a Selyemúton betöltött évszázadokra visszanyúló szerepére. Korabeli források a 11. századtól már Taskentként említik a nagyjelentőségű várost, melyet előbb Dzsingisz kán hódított meg, majd a 14. században Timur Lenk foglalta vissza és emelte birodalma központjává. Az óváros látnivalói: Barak kán medresze (16. sz.), Kaffal Shashi mauzóleum (15. sz.), Kukeldash medresze (16. sz.), a fenséges Djuma mecset a 9. századból. Délután a modern Tashkent látnivalóit csodáljuk meg: Függetlenség tere, Navoi Színház tér, a Tashkent Nemzeti Művészeti Múzeum, Amir Timur tér, a helyi „Broadway” sétáló utcákkal, szökőkutakkal. Vacsora egy helyi étteremben, szállás Taskentben.

Tervezett szálloda: Shodlik Palace Hotel

 

3. nap: Taskent-Khiva
Korai reggeli után transzfer Üzbegisztán fővárosának, Taskentnek a repülőtérre, repülés Urgencsbe. Transzfer a repülőtérről Khiva-ba (30 km). Városnézés az Ichan-Kala műemlék-városrész építészeti együttesében (UNESCO védelem alatt) a 12-19. század gyönyörű alkotásai között. Az óvárosban paloták, mecsetek, mauzóleumok kápráztatják el a látogatót: az utolsó kán rezidenciája, Ismail Khodja mauzóleum, Mohammed Amin Khan medresze, Kalta Minor torony, Tas-Hovli palotája, Pahlavan Mahmud mauzóleuma, Juma mecset. Szállás és vacsora Khivában.

Tervezett szálloda: Malika Khiva Hotel

 

4. nap:Khiva-Bukhara
Utazás autóbusszal Bukharába (480 km) a Kyzyl Kum sivatagon át. Kétszáz éve Kőrösi Csoma Sándor, száz éve pedig Vámbéry Ármin járt erre őseink kutatásának útján. A változatos sivatagi táj ma is őrzi a nomád állattartó népek nyomát. Érkezés Bukharába, ismerkedés a várossal. Vacsora és szállás Bukharában.

Tervezett szálloda: Komil Boutique Hotel

 

5. nap: Bukhara
Bukhara, a 2500 éves város, belső negyedei a Világörökség védelme alatt állnak. Hallják már a selyem suhogását a színes kaftános kereskedők visszafojtott alkudozásának zsongása közben? A Selyemút legtipikusabb városában vagyunk. Valami különös atmoszféra lengi körül a helyet: tudósok, filozófusok, költők és vallásalapítók sorjáznak a történelmi időkből. Városnézés: Arc Citadel erőd, Samanides mauzóleum, Bolo-Hauz mecset, Coumpol bazár, Nodir-Divan-Beghí medresze, Lyabi-Khauz komplexum, Kalon minaret, Kalyan mecset, Miri Arab medresze. Látogatás egy selyemkészítő műhelyben. Vacsora, autentikus divatbemutató és folklór est Nadir Divan Begi medreszében. Szállás Bukharában.

Tervezett szálloda: Komil Boutique Hotel

 

6. nap: Bukhara-Nurata
Tovább a Selyemúton: Nurata, egy kis város távol a rohanástól, a szent források misztériumában. Reggeli után elindulunk a sivatagba és vetünk egy pillantást Nagy Sándor több mint kétezer éves palotájának maradványaira. A Nurata hegység lábainál fekvő Nurata város legendákkal teli nyugodt hely, a Nagy Sándor alapította Nur erőd „védelmében”, a mintegy 25 ezres város szinte minden lakója ismeri és köszönti egymást, egyszerű és vendégszerető nép. A város különlegessége a föld alatt futó vízvezeték, mely a legendás eredetű forrásokból látja el a lakosokat és túlélte a történelem viharait. Híres épületegyüttese a Chashma, benne a Djum mecsettel, fürdőházzal és a szent forrással. Évente számtalan zarándok keresi fel ezt a jelentős iszlám központot. Utunkat megszakítjuk Sarmysh völgyében, ahol lenyűgöző őskori sziklarajzok találhatók. Továbbutazunk Yangigazgan falun át a jurta táborba. Este tábortűz mellett vacsora, melyet egy kazah énekes kísér. Éjszaka a jurtában. A jurtákban vastag fekvőbetétek vannak elhelyezve (ágyneművel) és külön vizesblokk is van.

 

7. nap: Nurata-Szamarkand
A mesék világa: Szamarkand. Egy ősi város, Timur Lenk városa. Reggeli után rövid tevegelési lehetőség, majd ebéd egy falusi étteremben. Innen irány Szamarkand. A megérkezés után engedjük, hogy meghódítson ez a város. Eddig nem szóltunk a kék csempékről, az árnyalatokról, a színek tobzódásáról és a mesébe illő épületek büszke tartásáról - ez is Szamarkand! Városnézés: Registan tér a három medreszével (Ulughbek, Shirdor, Tilla-Kori) és a méltán híres Ulughbek (Timur Lenk unokája) obszervatórium. Közép-Ázsia csillagászai híresek voltak fejlett tudományukról, a számításaik pontosak és tudományosan megalapozottak voltak. Nem hagyhatjuk el Szamarkandot a bazár élménye nélkül. Gyümölcsök végtelen sora, illatok, ízek, zamatok, péksütemény-alkotások, fűszerek és csábítások. Vacsora és szállás Szamarkandban.

Tervezett szálloda: Registan Plaza Hotel

 

2017. április 18-án induló turnus esetében a 6. és 7. nap az alábbiak szerint alakul:

6. nap: Bukhara-Szamarkand
Reggeli után indulás Szamarkandba. A megérkezés után engedjük, hogy meghódítsa ez a város. Eddig nem szóltunk a kék csempékről, az árnyalatokról, a színek tobzódásáról és a mesébe illő épületek büszke tartásáról - ez is Szamarkand! Vacsora és szállás Szamarkandban.

Tervezett szálloda: Registan Plaza Hotel

 

7. nap: Shahrisabz
Reggeli után indulás délre, Timúr szülővárosába, Shahrisabz-ba. Felkapaszkodás a Zeravsan-hegység szerpentinjein 1.788 m magasságig, ismertetővel a Tien-san rendszerének legnyugatibb vonulatairól. (Zeravsan-hegység; Husszar-hegység). Timúr törzse, a Barlaszok történetének felelevenítése, fotószünetekkel a legszebb havasi legelőknél, fakultatív kóstolási lehetőséggel a legelők szélén felállított báránysütő kemencéknél. Üzbegisztán teteje, a távoli Kházret Szultán (4.643 m), illetve a tádzsikisztáni magashegységek természetföldrajzának vázlatos bemutatása a buszon. Shahrisabz-ba érkezés után látogatás az Ak-Saray (Fehér Palota), Timúr legkedvesebb nyári palotája romjainál. A világhódító gigászi szobrának fotózása, majd feljutás a 40 m (!) magasságú főkapu tetejére. Látogatás az Ulugbek által épített Kök-Gumbaz Nagymecset udvarán. (A mecset építése 1437-ben fejeződött be, Timúr fia Shah Rukh tiszteletére épült.) Séta a Dorut Tilyovat területén, Timúr apjának feltételezett sírjánál, majd fotózás a Khazrat-Imam negyed legszebb épületeinél: Jehangír sírja, Timúr kriptája. Rövid szabadidő és ajándékvásárlási lehetőség – majd visszautazás Szamarkandba.

Tervezett szálloda: Registan Plaza Hotel

 

8. nap: Szamarkand-Tashkent.
Reggeli után folytatjuk a városnézést Szamarkandban. Az ősi Afrosiab városának ásatásait és múzeumát keressük fel először, majd a Shaki Zindeh komplexumot (11-15. század), Gür Emír mauzóleumát, Bibi-Khonum mecsetet. A délutáni órákban utazás Szamarkandból Tashkentbe az Afrosiab expresszvonattal. Este búcsúvacsora egy helyi étteremben. Éjszaka Tashkentben.

Tervezett szálloda: Shodlik Palace Hotel

 

9. nap: Tashkent - Budapest
Korai reggeli a hotelben, majd transzfer a repülőtérre, hazarepülés átszállással. Érkezés Budapestre.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek:
Khiva - Ichan-Kala
Bukhara történelmi központja
Shakhrisabz történelmi központja
Szamarkand

 

Az utazás idegenvezetője:

Dr. Mari László

Dr. Mari László, geográfus, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára, a Földgömb magazin munkatársa. Diplomáját az ELTE TTK biológia-földrajz szakán szerezte. Utazásainak elsődleges célterülete Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence. Szakterülete a földfelszín formakincsének kutatása távérzékeléses és terepi vizsgálati módszerekkel, valamint a történelmi időkben bekövetkezett felszínborítás változások vizsgálata. Hobbija a munkája és a természetjárás, magashegyi túrázás, barlangászás, valamint a fotózás. Kedvenc városai: a sivatagi környezethez alkalmazkodott ázsiai települések, például Ghadamesz, Jazd.

 

Szept. 3-11.:

Tanács Gábor

Tanács Gábor utazásszervező, idegenvezető az ELTE TFK történelem-földrajz szakán végzett tanár. Katonai hagyományőrző, művészettörténet oktató. Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Európa, kiemelt szakterülete a hadászat, hadtörténet, technikatörténet. Az elmúlt negyed évszázadban módja nyílt megismerni a világ számos táját, és gyakorlati tapasztalatokat szerezni elsősorban az öreg kontinensen, Európában. Specialitása a kis csoportos, személyre szabott, tematizált programok vezetése. Hobbija a munkája: az utazás, az egyes területek "mozaik-képének" a világ egységes képébe illesztése. Kedvenc szállodái: a történelmi hangulatú udvarházak, kastélyszállók, karavánszerájok. Kedvenc étele a pármai sonka, kedvenc itala az indiai fekete tea. Kedvenc városai a középkori hangulatú, meleg tenger közeli, várfalakkal övezett kisvárosok. Aktív amatőr sportoló, sportkedvelő, egy gyermek édesapja.

 

 

 

 

 

 

 

A selyemút nyomán Üzbegisztán, 2016. április 15.

Kedves Bartos Szilvia!

Az út kitűnően sikerült, a programhoz nem tudnék módosítási javaslatot tenni, mert így jó,ahogy van. Az idegenvezetés nagyon jó volt, mind Gábor, mind Djamaila részéről. Kedvesek, rugalmasak voltak, minden kérésnek eleget tettek, és sok-sok ismeretet adtak át. Az időjárás lehetett volna kevésbé esős, de ez túlmutat a szervezők kompetenciáján! Szerencsénk volt a csoport összetételével is, csupa érdeklődő, fegyelmezett, szimpatikus emberből állt a csapat. Üdvözli: Széchy Gábor


 

A selyemút nyomán Üzbegisztán, 2016. április 15.

Kedves Szilvia!

A Selyemút nyomán Üzbegisztánban körutazás nagyon jó volt. Nagyon ritka eset, hogy semmiben sem találtunk kivetni valót. Az utolsó napon több utastárssal beszélgetünk és mindenki azt mondta, hogy mindennel elégedett. Az idegenvezetők is nagyon jók voltak (a Gábor egy nagyon felkészült, csupa szív ember, aki tényleg az utasok kedvébe jár). A közlekedés, étkezés, szállás, nagyon jól szervezett volt. A látnivalók pedig lenyűgözőek voltak (készítettünk sok fotót és filmet). Ezt az utat ajánlani fogjuk ismerőseinknek, mert nagyon tetszett, amit ott láttunk, tapasztaltunk. Az Üzbég emberek nagyon barátságosak, kedvesek voltak, szeretik a turistákat. Üdvözletünk: G.család


A selyemút nyomán Üzbegisztán, 2016. április 15.

Kedves Szilvia!

Feledhetetlen mesebeli utazásban volt részünk. Tanács Gábor, és a helyi idegevező rendkívül felkészült, rugalmas és segítőkész volt. Nyugodtan mondhatom, hogy ilyen csoportos utazásban még nem volt részem, pedig már Önökkel is utaztam korábban is. Ha keresnék sem találnék hibát, szóval gratulálok a szervezéshez! Gábor személye pedig garancia bármilyen következő program esetén, mert rendkívül jól tud beszélni, felkészült, kedves, kiegyensúlyozott személyiség. Az isten is idegenvezetőnek teremtette!

Köszönjük a munkájukat, ha csoportos útra megyünk, elsőként Önöket fogjuk megkeresni !

Üdvözlettel:

Kovácsné Antunovics Ildikó

_________________________________________________________________________________________________

Tisztelt Utazási Iroda!

Üzbegisztáni körutazáson vettünk részt az Önök szervezésében 2016. április 15- től 23 ig . Köszönet Önöknek,hogy az út szervezése,tartalma,idegenvezetése rendkívül magas színvonalú volt.

Az út során átfogó képet kaptunk egy olyan országról mely számunkra ismeretlen .Hiányos tudásunkat idegenvezetőnk Tanács Gábor szakmai felkészültsége, helyismerete,szervezőképessége jól pótolta.Külön megemlítem azt a tényt,hogy utazásaink során ilyen magas szintű idegenvezetést nagyon ritkán kaptunk.Köszönet a helyi idegenvezetésnek Jamillának a korrekt,tárgyilagos ,emberközpontú szervezésért. Szállodák ,autóbusz ,étkezés kifogástalan volt . Mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a csodaszép, tiszta ,biztonságos országot. Köszönettel Dr I. István és Zsuzsa


A Selyemút nyomán Üzbegisztán, 2015. szeptember 15.

 

Kedves Bartos Szilvia,

Tegnap este érkeztem vissza Luzernbe.

Röviden: mindennel a legnagyobb mértékben meg voltam elégedve. Külön szeretném megemlíteni Gőgös Norbert kiváló és nagy tudású vezetését, ugyanúgy a tüneményes ifjú kollegát, aki engem még - korom miatt- extra figyelmességgel vett körül. Kikértem Norbert véleményét, hogy melyik utat tudná nekem ajánlani és remélem, hogy erre a jövőben sor is fog kerülni. Így számíthat abban az esetben, hogy időben jelentkezni fogok.

Köszönöm a mindenkori precíz és gyors elintézést és maradok baráti üdvözlettel és további sok sikert kívánok mind Önnek, mind a cégnek.

H. Agnes - Svájc


A selyemút nyomán Üzbegisztánban, 2015. április 07.

Nagyon szép út volt gazdag programmal, rengeteg élménnyel. Mi a Shabrisatzi prgrammot kihagytuk, miután a buszos megközelítése túl sok időt vett volna igénybe és a várható látnivalók a fáradságot nem biztos, hogy megérték volna.(építés, feltárás folyik a városban) Ehelyett Samarkandot néztük meg alaposabban szabadidőnkben, helyi busszal, taxival , (ami nagyon olcsó), és fényképeztük kedvünk szerint a gyönyörű medreszéket, mecseteket, az utca embereit. Khíva fantasztikus volt, de igazából egy múzeumváros. Az élet Bukharában van, ahol nagyon jól érzi magát az ember a hangulatos főterén , zene, tánc mellett a kis éttermek teraszain, vagy a csodálatos Samarkandban a világ legszebb főterében gyönyörködve.
A helyi idegenvezető nem sokat tett hozzá az úthoz, Dr Varga Bálint viszont kiváló felkészültségű vezetőnk volt.

N. Dr. U. I.!


A selyemút nyomán Üzbegisztánban, 2015. április 07.

A program összeállítása nagyon jó,a látnivalók sora napról -napra gazdagabb,színesebb,összességében sokat láttunk és volt alkalmunk meg is tapasztalni,át is élni egy-egy helyszín hangulatát pl.Khiva éjszaka,valamint a szabadidőnkben volt lehetőségünk és időnk az útitervben nem szereplő műemlékeket is egyénileg felfedezni pl.Szamarkand még romos medreszei és mecsetei helyi közlekedési eszközzel,ami egy külön élmény.Az idegenvezetőnk dr.Varga Bálint rendkívül felkészült ,széleskörűen tájékoztatott bennünket,ezen felül elintézett olyan extra szolgáltatásokat a csoportnak,mint a soron kívüli hajnali svédasztalos reggeli a hideg élelem helyett ,így a komfortzónánkból sem estünk ki.Köszönöm ezt a jól szervezett utazást!
Dr. N. M.


Kedves Szilvia!

A selyemút nyomán Üzbegisztánban, 2014. szeptember 23.

Nagyon jól éreztem magam, remek döntésem volt, hogy jelentkeztem, és elutaztam. Gőgös Norbertet rendkívül felkészült, figyelemre méltó idegenvezetőnek találtam, ha módom lesz utazom még vele, ajánlom az ismeretségi körömben is. A program, az ellátás, a partner iroda, mind-mind remek volt és már most kacérkodom a jövő évi lehetőségeimről!!! Várom az új információkat!

Jó egészséget! Eredményes munkát, sikeres jövőt kívánok Önöknek!

Üdvözlettel: M. Szilvia


 

Kedves Szilvia!

Köszönettel az érdeklődésért ! Az út programja jól szervezett, rendkívül sok látnivaló került a 9 napra! Az idegenvezető: Gőgös Norbert rendkívül felkészült, tapasztalt, nagy tudású idegenvezető. Minden csoporthoz ilyen kollegát kívánok! Az úti élmények még nagyszerűbbé tételében rendkívüli szerepe volt, ezúton is köszönet érte! Meg kell említeni a 2 helyi idegenvezetőt, akik mindent megtettek a kényelmünkért, az információ éhségünk csillapításáért és hogy minél több élménnyel térjünk haza. Elismerés a munkájukért! Az étkezéseknél, nekem már időnként túl európai volt, de a csoport tagjait hallgatva, jó döntés volt. Továbbra is várom hírleveleiket ill. ebbe a térségbe szervezet útjaikról a tájékoztatót!

Üdvözlettel:
O. L.

A Selyemút nyomán - Üzbegisztán, 2014.

Tisztelt Iroda!

Üzbegisztáni utazásunkon (2014.ápr.29-máj.7.) remek élményekkel gazdagodtunk. Több véleménnyel egyezően az volt a tapasztalatunk, hogy a kedves helyi emberek és a csodás látnivalók szerencsés ötvözete ez az ország. Külön szeretnénk megemlíteni, hogy az idegenvezetők (Gőgös Norbert és a helyi Bakhram) rendkívül felkészültek voltak, a magas színvonal az elsőtől az utolsó percig mindenben megmutatkozott.

Végül megköszönjük az Önök irodájának munkáját, amelyből két lényeges elemet emelnénk ki: egyfelől érzékelhető volt a gondos előkészítés, valamint az, hogy a lehetőségeket jól mérték föl és optimálisan állították össze a programokat, másként fogalmazva maximalista, de teljesíthető terv szerint utaztunk, másrészt már az utazás előtt és mindvégig hallatlan korrektséget éreztünk az Önök részéről. Mindezért ezt az útjukat, illetve általában Önöket bárkinek bátran ajánljuk.

Üdvözlettel
Dr. V. T.

Üzbegisztáni utazás:

Vélemény az üzbegisztáni utazásról:

Tisztelt Simity Úr!

Szept 26-án, már 4 napja itthonról írok, épségben megérkeztünk az üzbég körutunkról.

Minden olajozottan ment, a helyi vezető fiatalember (Sardor Sadikov) és mások is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, az út nagy élmény volt, csak ajánlani tudom és fogom is mindenkinek, akinek lehetősége van elmenni. Nagyon emlékszem az önnel szemközti asztalnál ülő kollégája szavaira, hogy ezek az emberek (az üzbégek) még nincsenek elrontva. Valóban, főleg vidéken nekünk már teljesen ismeretlen barátságosságban volt részünk, egy példa: Szamarkandban találkoztunk egy helyi, Fergana völgyből származó turistacsoporttal, akikkel egy csomó képet készítettünk együtt és a végén egyikük elszaladt a buszukhoz, és egy csomó nekünk szánt szőlővel tért vissza. Vajon meddig tudják ezt a romlatlan jóindulatot megőrizni?

Köszönöm az egyéni utunk bonyolításában végzett hosszú munkájukat, főleg Önnek de az irodának egyaránt.

Üdvözlettel
T. L.

Üzbegisztáni utazás:

Vélemény az üzbegisztáni utazásról:

Kedves Szilvia!

Nem véletlenül vártam oly sokáig az üzbég útra. Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy egy sikeres útról tértünk haza. Különös élményekben vettük részt és tovább segített bennünket eligazítani az állandó idegenvezetőnk. Akiről röviden csak annyit tudok elmondani szuperül és felkészülten kezelte a csoportot.

Természetesen a kinti csatlakozott idegenvezetőkről szintén el lehet ezeket mondani. Örülök, hogy jelentkeztem és végig jártam ezt az utat. Mindenkinek szívesen és nagy örömmel mesélek róla.

Még egyszer köszönöm és hasonló jó szervezéseket, ilyen típusú idegenvezetőket és csoportot kívánok Önöknek a jövőben.

Nagy tisztelettel: G. L.

Üzbegisztáni utazás:

Vélemény az üzbegisztáni utazásról:

Kedves Jaroszlav, Kedves Oleg, Kedves Laci!

Köszönöm a meghívást a túra minden képzeletemet felülmúlta!

Hihetetlen klassz élményekkel gazdagodtam, dolgozni fogok azon, hogy minél több ember megismerhesse ezt a csodálatos vidéket!

Sok sikert a munkátokhoz!

Balázs, a 2012-es üzbegisztáni tanulmányút résztvevője

Kipihenve az utat, ezúton is szeretném megköszönni a szíves meghívást, a csodát, amit láthattunk! Kiváló szolgáltatásokban volt részünk, vendéglátóink gondoskodásában egy vendégszerető népet ismerhettünk meg. A Selyemút városai pedig csak a világ 10 legnagyobb csodája között említhető, életre szóló élmény ezeket látni!

H. Vilmos

Üzbegisztáni utazás,  Study Tour

Kis csapatunk hajnalban érkezett Moszkvából az ébredező Taskentbe az üzbég légitársaság Boeing 767-s repülőgépével. A reptér nagyon közel van a belvároshoz, így a transzfer mindössze pár percig tartott. Gyors becsekkolás után elfoglaltuk szobáinkat a belvárosi Uzbekistan hotelben, ahol az Európában megszokottaktól eltérően sokkal nagyobbak a szobák. Mivel a repülőn bőséges ellátást kaptunk, így a reggeliről szívesen lemondtunk, hogy egy kicsit többet tudjunk aludni.

Az 1966-os nagy földrengés emlékművénél kezdtük a városnézést. Az épületek közel 70 százaléka elpusztult, így ezt követően gyakorlatilag egy új várost építettek fel. Széles sugárutak, hatalmas gyönyörű parkok. Következett Barak kán medresze és a Khast Imam mecset, melyben a 665-ből származtatott legrégebbi Koránt őrzik. (A túra során ez volt az egyetlen látnivaló, ahol nem lehetett fényképezni.)

A Függetlenség tere szabad szemmel alig belátható nagyságú terület, de kihagyhatatlan program. A szállodánk előtti tér is gazdag látnivalókban, hiszen itt látható Timur Lenk emlékműve, az új Kongresszusi központ, az óratorony és az Amir Timur múzeum is, mely az üzbég fizetőeszköz (szum) legnagyobb címletén is szerepel.

Apropó pénz. Dollárt érdemes vinni, kis címletekben és kizárólag az új fajtából. Váltani minden bankban lehet, az árfolyam elég hasonló: 1 USD kb 1850 szum, 1 EUR kb 2400. Mivel 1000-es a legnagyobb címlet, így ha beváltunk 100 USD-t, akkor közel 200.000 szumot kapunk érte, ami két köteg pénzt jelent. Senki nem tudott választ adni arra, hogy miért nincs nagyobb címletük…

Másnap hajnalban a belföldi terminálról repültünk Urgencsbe. Az épület gyakorlatilag vadonat új, kényelmes, szép és tiszta. A tisztaság amúgy a nagyvárosokban és a látnivalók környékén szembeötlő, itthon nagyon örülnénk valami hasonlónak.

A repülőút alig 1 óra, és modern, új géppel utazhattunk. A reptértől 30 kilométerre található az igazi látnivaló: Khiva.

Khiva óvárosa az Ichan-Kala műemléki városrész. A bejárat mellet hatalmas térkép jelöli a valamikor selyemút állomásait és itt mindenki számára világossá válik, hogy anno miért is volt kihagyhatatlan ez a terület a kereskedelmi útvonalakból. Már türelmetlenek vagyunk, szívesen belépnénk a fallal körülvett városrészbe. Minden égtáj felé található egy kapu, mi a nyugatin lépünk be. WOW…..

A látvány leírhatatlan. A Kalta Minor torony uralja a nyugati kapu környékét, bár itt minden sarkon jelen van a történelem. Paloták, medreszek, mecsetek és kereskedők látványos forgataga. Az óvárosban napokat el lehetne tölteni, de idegenvezetőnk fájó szívvel közli velünk, hogy annyi időnk sajnos nincs. Még így is majdnem egy teljes napot barangolunk a kis utcácskákban, és az itt töltött időbe még egy kellemes kávézás, teázás is belefér a vacsora előtt. A tea lehet zöld vagy fekete és mindig jó erős. Török kávét is lehetett kérni, amit máshol csak elvétve.

Másnap hajnalban korai kelés után következett a leghosszabb buszos utazásunk Bukharába. A táv elsőre nem tűnik soknak (480 km), azonban a forró nyár és a nagyon hideg tél sajnos nem tesz jót az itteni utaknak. Épül az új út, mely az átadást követően majdnem a felére csökkenti majd a buszozást. Ám ennek a hosszú utazásnak is van előnye: tovább lehet gyönyörködni és Kizil-Kum sivatag vadságában és szépségében. Ebédre egy út menti kis étteremben állunk meg, ahol frissen sütik nekünk a saslikot. Mennyei ízek!

Délután érkezünk Bukharába, amely más az eddig látottaktól. Az óváros sokkal nagyobb területen fekszik, így többet lehet sétálni a hangulatos utcákon keresztül, mely terület szintén a Világörökség része. Másnap a városnézés a Bolohauz minaretnél kezdődik, melyet utólag építettek a 40 oszlopos mecset elé. 40? De hát csak 20 van. Akkor tessék kicsit hátrébb menni és a vízben megcsillanó tükörképet is beleszámolni. Most mennyi?

A mecsetben az imám nagyon kedvesen fogad bennünket és rögtön felteszi a szokásos kérdést, hogy honnan is jöttünk. Amikor megmondjuk honnan, akkor azonnal elkezdi sorolni azokat a városainkat, ahol anno orosz laktanya működött. Igen, ő még abban az időben járt nálunk, de azóta az egyenruháját lecserélte egy vallási vezető kaftánjára.

Az utca másik oldalán feltűnik az Arc Citadell erőd, mely pompázatos nagyságával és tökéletesen helyreállított állapotával egyszerűen lenyűgözi az embert. Kezdünk fáradni, pedig még „semmit” sem láttunk a városból. Az erőd mellett belekeveredünk a bazár forgatagába, mely sokban különbözik az eddig, más országokban látottaktól. Itt a kereskedők nem „zaklatják” a potenciális vevőket, mint mondjuk Egyiptomban, itt kedvesen invitálják őket és mindenkire barátságosan mosolyognak.

A Kalyan mecset és minaret a következő megálló, mely bőven ad témát a fotózni vágyóknak. Prospektusunkban is ez a kép szerepel a körutazás leírása felett. A túra estébe nyúlóan folytatódik, újabb és újabb csodákat megmutatva a látogatóknak.

A körutazás Szamarkand felé veszi az utat, de közben van egy rövid kitérő Shahrizabz városába, mely Timur Lenk szülővárosa. Az Ak Saray palota és előtte Timur Lenk szobra az első látnivaló a városban. Utána a Kok Gumbaz mecset következik. Az út innen autóbusszal folytatódik Szamarkandba, mely város felkeresése teszi fel az i-re a pontot egy üzbég körutazásnál.

Szamarkand az egyik legrégebbi város a földön és itt található a Registán tér a 3 medresszel. Kiváló fotós hely van a tér egyik oldalán, ahonnan csodálatos kép készülhet az épületekről. Ha bárki meglátja majd a fényképet, rögtön azt mondja: Hát ez itt van?

A tér után Ulugbek obszervatóriumát keressük fel és utána irány a bazár! A kelet minden finomsága megtalálható itt és rögtön meg is kóstolható. Az árusok szívesen kínálgatják a különböző magokat, bogyókat és édességeket, hogy bebizonyítsák nekünk, ezek bizony náluk a legfinomabbak, nem a másik több száz árus valamelyikénél. Kis csapatunk szerint a dióval töltött füge és a pucolt barackmag vitte a prímet…

Szamarkandból még visszamentünk a fővárosba, de csak azért, hogy aludjunk pár órát a hotelben, mert másnap hajnalban indultunk is haza a csodák földjéről.

Mit láttunk és tapasztaltunk ez alatt az alig egy hét alatt? Nehéz lenne felsorolni mindent, álljanak itt a legfontosabbak:

- láttunk rengeteg kiváló állapotú látványosságot,

- találkoztunk rengeteg végtelenül kedves emberrel,

- megkóstoltunk minden finomságot, amivel megkínáltak bennünket,

- sétáltunk több ezer éves, illetve új városrészeken is, ahol ismeretlen a graffiti fogalma,

- megismertük több nemzeti étel készítését,

- újra és újra elképedtünk a szemünk elé táruló csodáktól…


Márk László - 1000 Út Utazási Iroda

Nyelv: üzbég (hivatalos), orosz, tadzsik

Vallás: 88 % muzulmán (szunnita), 9 % pravoszláv. A szunnita egyház különleges formája az üzbég nemzeti iszlám.

Lakosság: Üzbegisztán lakossága 28 millió körüli. Népsűrűségét tekintve 52,8 fő/ km2. a lakosság átlagéletkora rendkívül fiatal az európai országokéhoz viszonyítva.

Pénznem: Üzbég szum (UZS), 1 EUR kb. 2400 UZS, 1 Ft = 8,5 UZS

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR használatát, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért vagy Taskentben javasolt a valutaváltás vagy kérjük a helyi idegenvezetőnk segítségét. A pénzt számos esetben a helyi idegenvezetők váltják, a banki árfolyamnál kedvezőbben.

Időeltolódás: (GTM 5) Magyarországhoz képest +4

Időjárás: Üzbegisztán éghajlata szélsőségesen kontinentális, télen –20, nyáron +50 fok is lehet. A legjobb tavasszal (április, május) és ősszel (szeptember) útra kelni, ilyenkor a legkellemesebb a hőmérséklet, nincs hőség. Áprilisban kivirágzik a sivatag, szeptemberben pedig gyümölcsözön várja az ideérkezőt.

Átlaghőmérséklet (a meglátogatott területeken): január: -3C, július +28C, az éghajlata erősen kontinentális, helyenként sivatagi. A nyugati országrészben nyáron meleg, télen hűvös, esős. Keleten nyáron forróság, télen nagy hideg jellemző. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy eltérést mutathatnak, egészen a nyári +40 C-tól (július, augusztus) a téli -20 C-ig (január, február). A páratartalom alacsony. Májusban a hőmérséklet rendkívül kellemes, nyári. Szeptemberben a nappali hőmérséklet még +27 C fölé emelkedik, de az éjszakák hidegek lehetnek.

Pénzváltás: A szállodák és bankok eurót és dollárt váltanak, de nem érdemes sokat átváltani, szinte minden utcasarkon a hivatalosnál 30-50%-kal jobb árfolyamon tudunk helyi szumhoz jutni. 1000 szum kb. 100 forint. Dollárt vigyünk magunkkal, sokkal jobban váltják, mint az eurót! (A moszkvai tranzitba mindenképpen vigyünk rubelt, a kávé- és üdítőautomaták csak azt fogadják el.)

Bankkártyával kevés helyen lehet fizetni, és az ATM-ek sem mindig működnek. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Elektromosság: 220 Volt/50 Hz, európai dugaszolóaljzatokkal

Egészségügy: Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. Csapvizet ne igyuk.

Internet: Taskentben és Szamarkandban szinte minden szállodában van vezeték nélküli internet, Buharában egy olcsó internetkávézót találtam. Sok étterem (még a jurták is) kínál ingyenes wifit, kérjünk kódot hozzá. Broadband sebességre ne vágyjunk! Hívában akadt meg a szemem a következő táblán: „Internetkávézó. Ingyenes wifi, nagy sebességű ISDN, 128 kbit”.

Közbiztonság: Kifejezetten biztonságos ország, semmilyen atrocitás nem ért. Nagyobb városokban találkoztunk koldusokkal, akik szinte lerázhatatlannak bizonyultak, de tolakodásuk meg sem közelíti az arab országokban megszokottat. Kisebb városokban az emberek örömmel fotózkodtak velünk, jóleső mosollyal nyugtázták izgatott ténykedésünket. Lopás sem jellemző, nyugodtan vihetünk magunkkal márkás órát, telefont. Úgysem fogunk kilógni a sorból: a helyi státusszimbólum az aranyfog és az iPhone!

 

 

 

Tudnivalók

Üzbegisztán közép-Ázsia legnépesebb országa 25 millió lakossal. Üzbegisztán fővárosa 1930 óta Taskent, Közép-Ázsiában egyedülálló módon 30 km metróvonallal is büszkélkedik, lakosainak száma 4 millió (de hogy hol tartózkodik a két budapestnyi embertömeg, nem tudom, az utcákon alig-alig láttunk lakosokat)..

Üzbegisztán vízben szegény ország, bár területén két nagy folyó is folyik, a Szír-Darja és az Amu-Darja, utóbbi vizét a gyapotültetvények öntözéséhez használják, ami az Aral-tó kiszáradásához vezetett. Gazdasága erős, a világ aranytermelésében a negyedik helyen áll, jelentősek földgázkészletei is.

A mai Üzbegisztán területén sokáig iráni eredetű népek éltek, fontos kereskedelmi utak csomópontjában feküdt az akkori Szogdia, a Kínából Rómába vezető Selyemút legjelentősebb állomásai is itt találhatók. A 10. században török nyelvű népek érkeztek a területre, megalapították Karahandia államot, ami végül mongol uralom alá került, majd 1370-ben Timur Lenk (a történelem híres Sánta Timurja, akit errefelé egyszerűen Amir Timur néven említenek) megalapította hódító világbirodalmát, melynek központjául a több ezer éves múlttal büszkélkedő Szamarkandot tette. (Bár Szamarkandban büszkén mutatják be a Timur hatalmas birodalmát ábrázoló térképet, a kán portyázásai során eljutott Kelet-Európáig és Indiáig, de nem hagyott helyőrséget a meghódított területeken, így igazi központilag irányított birodalomról nem beszélhetünk.) A timuridák hatalma a 15. századig tartott, 1500-ban kipcsak-törökök foglalták el Szamarkandot Sejbán kán vezetésével. A csoport üzbégnek hívta magát az Arany Hordában az iszlámot államvallássá tevő kán neve után, Sejbán Buharát tette meg központul, ekkor alakult meg a Buharai Kánság, majd hamarosan a Hívai Kánság is. Egészen a szovjet hódításig kánságok laza szövetsége volt a területen, mígnem létrehozták Türkisztánt, majd oszd meg és uralkodj elven 1924-ben Üzbegisztánt (és a többi közép-ázsiai tagköztársaságot). A mai Üzbegisztán 1936-ban nyerte el végső formáját.

1989 óta a Szovjetunió Kommunista Pártjából érkezett Iszlam Karimov áll az állam élén, az ország 1991 augusztus 31-én deklarálta függetlenségét. Hivatalosan többpárti demokrácia van az országban, az alkotmány kimondja az állam és az egyház függetlenségét. (Iszlám országtól szokatlan módon nem sária a törvénykönyv.)

Öltözködés

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de a hegyekben, illetve a jurtás éjszakán szükség lehet 1 garnitúra meleg pulóverre és nadrágra.

Étkezés 

Az üzbég konyha változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. A levest zakuszka – kenyérre kenhető zöldségkrém – előzi meg, kedvelik a céklát, az ízletesen feldolgozott sárgarépát. Különösen finomak a leveseik, a borscs és a sütőtökleves. Sok ételhez használnak tököt, rendkívül ízletesen készítik el. Általában marha- és bárányhús a főfogás, de időnként sertés is kerül az asztalra (mint idegenvezetőnk mondta: itt demokrácia van!). Különösen kedvelik a darált hússal és hagymával töltött tésztákat (valamiféle pirog), a legízletesebbek a grillhúsok. Az étkezést süteménnyel vagy gyümölccsel zárják. Török vagy Nescafét kaphatunk, ne számítsunk itáliai élményekre! Egy teljes menüsor kb. 10 dollár, egy sör 2, egy üdítő 1,5, a tea ingyenes. Nagyon finomak a vodkák, sűrűn fogyasztják, ajánlom a Lux fantázianevűt, isteni nedű! A bor sem drága, de nem éppen villányi minőségű. A borravalót az éttermekben nem várják el, de csekély összegnek is örülnek. Ajándékba hozhatunk haza pirított barackmagot, aszalt gyümölcsöket, Duna kavics-szerű mogyorót. Az ivóvíz nem iható (fogmosásra alkalmas), palackozott víz olcsón kapható, a szállodákban is bekészítik (vigyázat: a rózsaszín a buborékos!). Az út során egyikünk gyomrát sem terhelte meg a helyi koszt, hasmenés nélkül tértünk haza.

Szállások 

Családi szállások és 4-5 csillagos szállodák is vannak az országban, és a jurtát is érdemes kipróbálni. Taskentben három 5 csillagos szálloda üzemel, a 3-4 csillagosok színvonala is megfelelő, a szobák tágasak, a reggeli bőséges. A legtöbb szállás igényes, de olyan buharai „luxushotelt” is láttam, ahol már hosszú évek óta csak a madarak szállnak meg a legfelső szinten lévő elnöki lakosztályban. Igyekezzünk óvárosi szállást találni, hogy ne kelljen taxit fogadni a városnézéshez, és a gyönyörű naplementét is élvezhessük. Egy átlagos szobaár 60-70 dollár.

Timur Lenk (1336–1405) sírja (Üzbegisztán, Szamarkand)

Holtteste Szamarkandban, a saját megrendelésére, még életében felépített Gur-e Mír mauzóleumban található, melynek belső udvarába vezető kapuin ez áll: „Boldog az, aki elhagyja a világot, mielőtt a világ elhagyná őt.” Végakarata szerint aki végső nyugalmát megzavarja, nagy háborút indít el. Sírját nem is merészelte háborgatni senki, egészen addig, amíg a szovjet régészek 1941-ben fel nem nyitották azt. A fél oldalára béna, erős csontozatú, vörös szakállú, magas termetű, mongoloid férfi maradványait találták benne. Másnap Németország megtámadta a Szovjetuniót…

A világ legrégebbi Koránja (Üzbegisztán, Taskent)

Taskentben őrzik az iszlám vallás egyik legszentebb könyvét. A szarvasbőrbe bújtatott, 68x53 cm-es Oszmán-Korán a Moyie Mubarek Könyvtármúzeumban található. (Figyelem! Tilos lefotózni.) Oszmán kalifa idejében, a 7. században egységesültek a szövegdarabok, és létrejött az iszlám szent könyve. A Szaúd-Arábiában összeállított könyvet Timur Lenk hozta el Szamarkandba mintegy négy évszázadra, majd az oroszok 1868-ban hadizsákmányként magukkal vitték Szentpétervárra. Az Oszmán-Korán Taskentbe kerülésének szintén érdekes a története. Oszmán halála után Ali kalifa az írást állítólag Kufába vitette, vagyis a mai Irak területére került. Hétszáz évvel később Timur Lenk (Tamerlán) Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg ezt a területet, innen ragadta el a szent könyvet, és a fővárosába, Szamarkandba vitette, ahol négy évszázadon át őrizték.

Amikor 1868-ban az oroszok meghódították Szamarkandot, a Koránt Szentpétervárra vitték, a cár könyvtárába. A bolsevik forradalom után Lenin fontosnak tartotta a muszlim népek megnyerését a szovjethatalom számára, ezért Ufába, Baskíriába küldette a szent könyvet.

Végül, a taskenti muzulmánok ismételt kérésére, Közép-Ázsiába került vissza a könyv, pontosabban 1924-ben Taskentbe szállították. Azóta is itt őrzik a különleges vallási és történeti értéket, amely a muzulmán világ egyik legfontosabb relikviája.

 

 

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program, a részvételi díj minden programot tartalmaz.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2017.09.03 2017.09.11 9 nap / 7 éj Félpanzió 279 000 Ft
Repülövel 2018.04.16 2018.04.24 9 nap / 7 éj Félpanzió 279 000 Ft

Az ár tartalmazza

A megadott szállásokat félpanziós ellátással (plusz egy ebéd Nurata-ban a májusi és a szeptemberi indulások esetében), a belföldi repülőjegy árát Taskent-Urgencs útvonalon, a vonatjegyet Szamarkand-Taskent útvonalon, a szükséges transzfereket légkondicionált autóbusszal, a belépőjegyeket és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Külön fizetendő

Repülőjegy Budapest – Taskent – Budapest útvonalon
áprilisban és májusban: kb. 89.000 Ft
szeptemberben: kb. 99.000 Ft

Repülőtéri illeték
kb. 95.000 Ft.

vízumdíj (kb. 25 USD, a helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítás (1,5%) és betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás

 

Egyágyas felár: 44.000 Ft/7 éj

 

Várható menetrend

Érkezések és indulások helyi idő szerint értendők.

Turkish Airlines (április, május)
Odaút: Budapest 13.50-16.55 Isztambul 23.45-06.15 Tashkent (érkezés másnap)
Hazaút: Tashkent 08.15-11.35 Isztambul 18.15-19.15 Budapest

Vízum

A vízumhoz szükséges: a hazaút dátumához képest min. 3 hónapig érvényes útlevél, annak scannelt másolata és a munkaviszonyban álló utasoktól a munkáltatótól egy angol nyelvű munkáltatói igazolás.

 

 


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

  • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
  • Márk László:+36 1 354 3996
  • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

  • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
  • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

  • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
  • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte