Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

 

 

Ukrajna Kelet-Európa egyik nagy területű állama. Nyugatról Szlovákiával és Lengyelországgal, északról Fehéroroszországgal, keletről Oroszországgal, délnyugatról Moldovával, Romániával és Magyarországgal határos. Déli határát a Fekete-tenger határozza meg. Ukrajna a Szovjetúnió egyik utódállama, a Független Államok Közösségének része. Ukrajna Európa második legnagyobb területű országa (Oroszország után). legnagyobb része teljesen sík terület. Növényzetét tekintve a füves puszta társulás (sztyepp), illetve északi és hegyes vidékein kiterjedt fenyőerdők találhatók. A magyarok által sűrűn látogatott Kárpátalja gyökeresen eltérő domborzattal rendelkezik, legdélebbi, sík részét kivéve magashegyek alkotják. A hegyek másik oldalán, Ukrajna nyugati részén alacsony dombságok a jellemzőek. A hegyekben sűrű, a dombokon ritkás fenyőerdőek a jellemzőek, de az ország északi, sík területét is sűrű fenyőerdő borítja. Magashegyek még a Krím-félsziget déli részén is meghatározóak, és biztosítják a táj az ország többi részén lévő száraz kontinentálistól eltérő mediterrán jellegű éghajlatát.

Az Ukrajnába belépni szándékozók útlevelének érvényességére vonatkozó szabály, a belépés és tartózkodás feltételei Az új ukrán vízumkódex előírásai szerint az ukrán külképviseleteken beadott vízumkérelmek (pl. hosszú távú tartózkodás) esetében ukrán részről az eljárás feltételéül szabják, hogy a vízumkérelmező útlevelének időbeli érvényessége legalább három hónappal haladja meg a kiadandó vízum tervezett érvényességét.

Az Európai Unió tagállamai állampolgárainak vízummentes utasforgalmában azonban az ukrán határokon nincs ilyen előírás; a határőrök a józan ész megfontolásai alapján járnak el, főszabályként tekintve, hogy érvényes útlevéllel lehet Ukrajna területére belépni. Ez azt jelenti például, hogy 4 napi érvényességű útlevéllel nem engedik, hogy az utas ukrajnai körútra induljon, de ha vásárlás céljából utazik Munkácsra, akkor beléphet a határon. Érvényes úti okmányokkal (az úti okmány érvényességi idejével kapcsolatos részletszabályok fentebb olvashatóak) rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Ukrajna területére, és ott az első beutazás időpontjától számított 6 hónapon belül összesen, legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak és átutazhatnak.

Az autósoktól a határon kérhetik még a forgalmi engedélyt, a jogosítványt és a kötelező felelősségbiztosítást igazoló zöldkártyát. Aki nem saját autóval utazik, az a tulajdonos írásbeli (a közjegyző által hitelesített) meghatalmazását is hozza magával. Gépjárművel történő beutazáskor nyilatkozatot kell kitölteni a határon a gépkocsi behozataláról, valamint arról, hogy az ukrajnai tartózkodás lejártát követően a gépkocsi is kikerül az országból.

Az Ukrajnába repülőgéppel, vonaton, gépkocsival vagy hajón érkező magyar turista, látogató vagy üzletember kötelező regisztrációját – a korábbi gyakorlattól eltérően – a határőrség, az útlevél ellenőrzésekor helyben végzi el. Ehhez a beutazónak egy adatlapot kell kitöltenie. A huzamosabb ideig Ukrajnában tartózkodó személyeknek regisztráció céljából a helyi idegenrendészeti hatósághoz kell fordulniuk.

Hivatalos pénznem

Ukrajnában 1996 óta a hrivnya a hivatalos fizetőeszköz, egy hrivnya 100 kopijka. 1 hrivnya árfolyamtól függően kb. 10-12 forintnak felel meg. A városokban mindenhol vannak olyan bankok, pénzváltók, ahol eurót és dollárt egyaránt elfogadnak. Forintot csak a magyar határ közelében fekvő városokban, így Beregszászon, Ungváron, Munkácson lehet hivatalosan váltani. A nagyobb városokban a bankautomaták elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat.

Biztonság

Utazás előtt ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
Ukrajnában alapvetően jó a közbiztonság, súlyos bűncselekmények sértettjeivé ritkán válnak magyar állampolgárok, ennek ellenére fontos a körültekintés ukrajnai tartózkodásunk során. Előfordulhat a gépjárműben felejtett értékek, iratok eltulajdonítása, illetve a zsebtolvajlás a zsúfolt helyeken, pl. piacokon (helyi sajátosság, hogy az elkövető gyakran megpróbálja felajánlani a dokumentumok, elsősorban útlevél visszavásárlását). Az Ukrajnába utazó magyar turistáknak azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek, irataikat tartsák mindig maguknál.

Nyelvhasználat

Régiónként változó, de Nyugat-Ukrajnában ukránul, keletebbre, illetve az ország középső és déli részén inkább oroszul. Angolul elsősorban a nagyvárosi fiatalok tudnak.

Nyelvhasználat Kárpátalján

Egy kárpátaljai lakos általában legalább három–négy nyelvet ért, illetve beszél (orosz, ukrán, szlovák, magyar). Az orosz nyelv általánosan elterjedt. A határ menti területen sokan beszélnek magyarul. Nem kell kellemetlenséggel számolni, ha valaki magyarul szólal meg Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön, a helyi lakosok megértőek és segítőkészek.

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi ellátás színvonala változó. Az állami intézmények mellett a nagyobb városokban ma már működnek térítés ellenében igénybe vehető, korszerűen felszerelt, európai színvonalú szolgáltatást, kezelést nyújtó magánklinikák. A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Útjaink Ukrajna

Utazás szűrő:Rendezés:

5 nap / 4 éj
2017.09.13. - 09.17.

85.000 Ft/főtől